Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest fördelaktigt

Annons

Svar till Cattiz, Tiniz, Carro, Totte, Zaris, QV, Jozze och Mallan, den 30 april.

Gör världen en tjänst! Så skrev ni på den här sidan i lördags. Uppmaningen var ställd till skolnämnden i Falun. Lägg ned Britsarvsskolan i stället för Västra! Behåll de yngre lärarna!

Antalet elever i grundskolan minskar med 25-30 procent på några år. Snart har vi en högstadieskola för mycket. Antalet elever i gymnasieskolan ökar i motsvarande grad. Efter 2008 kommer minskningen där. Dessutom behöver flera skolor renoveras.

Skolnämnden har föreslagit att Västra skolan ska stängas med början 2008. Det är det ekonomiskt mest fördelaktiga. Dessutom har vi kommit fram till att det är ett för skolverksamheten bra förslag.

Färre elever i grundskolan kräver färre lärare. Det är de sist anställda som blir övertaliga. Det är så det fungerar på arbetsmarknaden. Samtidigt vet vi att vi har stora pensionsavgångar inom 5-10 år.

Vi kommer att göra vad vi kan för att genom omplaceringar försöka ordna så att vi kan behålla så många som möjligt av våra unga lärare. De behövs för att täcka kommande vakanser i grundskolan och ökat behov i gymnasierna. Samtidigt vet vi att vi inte har råd att ha fler anställda än vad antalet elever kräver. Och att betala äldre lärare förtida pensioner är inte särskilt produktivt. I stället behöver många äldre och erfarna lärare uppmuntran och stöd för att orka fortsätta sitt viktiga arbete.

Vi kommer att försöka underlätta för grundskolelärare att skaffa sig kompetens för arbete i gymnasieskolan.

RAGNAR KROONA (S

Mer läsning

Annons