Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Merkel hotar köra vidare utan Polen

Annons

EU-ordföranden Tyskland hotar lämna Polen utanför arbetet med ett nytt EU-fördrag.

Den svenska regeringen stödjer det tyska förslaget att gå vidare utan Polen.

Sent på midsommaraftonen hängde en uppgörelse på EU-toppmötet ännu i luften, på grund av envetet polskt motstånd.

EU-toppmötet i Bryssel gick på fredagen in på övertid och den tyska förbundskanslern Angela Merkel, EU:s nuvarande ordförande, ägnade stor möda åt att få med Polen, Storbritannien, Tjeckien och Nederländerna på en uppgörelse om hur ramarna för ett nytt fördrag för EU ska se ut. Britter, tjecker och holländare verkade vara på väg att hoppa på vagnen. Men inte Polen.

Hans tvillingbror, den polske presidenten Lech Kaczynski lät förstå i Bryssel att Polen inte var nöjt med de kompromisser som lagts fram för att ge Polen lite mer tyngd i EU:s beslutssystem, särskilt i förhållande till Tyskland.

Det fick Merkel att höja insatserna. Hon gjorde klart att hon tänkte föreslå att de övriga 26 medlemsländerna tillsvidare fortsätter arbetet med fördraget, en samling regler eller grundlagar som talar om vad EU ska syssla med och hur saker ska beslutas, utan Polen.

Den svenska regeringen stödjer Tysklands förslag att gå vidare utan Polen.

Tidigare på kvällen var den polske premiärministern mycket pessimistisk.

I det förslag till mandat som EU-ledarna fick på bordet sent på fredagskvällen finns inga förslag om att röstsystemet, och hur många röster varje medlemsland har, skulle göras om. Det har Polen länge krävt.

Däremot har Storbritannien, Tjeckien och Nederländerna haft framgång i sina krav. Storbritannien föreslås få en rad undantag från att delta i EU-samarbetet i polis- och rättsfrågor. Britterna föreslås också få sig en lång deklaration tillägnad som ska uppfattas som ett undantag från EU:s stadga från de grundläggande rättigheterna.

Fördraget som toppmötet ska spika ramarna för ska ersätta den konstitution för EU som medlemsländernas regeringar sade ja till 2004, men som sedan röstades ned av franska och nederländska väljare i folkomröstningar 2005. 18 av de 27 EU-länderna har godkänt den. Reformerna ska göra EU effektivare och mer demokratiskt, är tanken.

Den nye franske presidenten Nicolas Sarkozy gladdes åt att några ord har plockats bort i de avsnitt som anger vad unionens övergripande mål ska vara. I stället för en inre marknad med "fri och icke snedvriden konkurrens", står det nu bara "inre marknad". Men sedan flera länder, frihandelsvänliga, protesterat under mötet ska det göras klart att fri konkurrens är ett viktigt medel för EU att nå målen, om inte ett mål i sig.

Statsminister Fredrik Reinfeldt valde att inte ha några pressträffar under mötet på midsommarafton.

TT

Mer läsning

Annons