Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Merits röst i riksdagsvalet - en bonusröst

Annons

Trots att Merit Niidu bara får rösta i kommun och landstingsvalet gav hon även ett parti i riksdagsvalet sin röst - och blev godkänd.

- Jag är ledsen att det blev såhär, men allt gick så snabbt. Jag tänker mest på de valkontrollanter som inte alls verkade må bra efter detta

Det är måndag och Merit Niidu sitter hemma i soffan och tittar på när dottern Hanna Maia leker på golvet, samtidigt som den yngsta flickan Paula sover i rummet bredvid.

Merit Niidu tänker på vad som egentligen hände när hon äntligen skulle få uppleva känslan av när demokratin i ett land fungerar som bäst.

- Det blev så fel, suckar Merit Niidu och berättar vad som hände i vallokalen:

- Vi kom dit tidigt. En kontrollant gav mig tre kuvert, utan att titta på mitt röstkort. Jag tänkte inte på detta utan lade valsedlarna i kuverten. Nästa valkontrollant hann stoppa ner kuvertet i urnan med riksdagsrösterna innan personen som kontrollerade mitt namn hann reagera. När de såg att jag bara skulle få rösta i kommun- och landstingsvalen var det försent. Det var också då som jag förstod vad som hade hänt.

- Valkontrollanterna mådde inte bra och stämningen blev konstig. De började fråga varandra vad man skulle göra. Jag tyckte verkligen synd om dem.

Merit Niidu berättar vidare att detta var något hon tänkte på under hela söndagen. Hon konstaterar senare med ett leende att hon är en av ytterst få icke svenska medborgare som kunnat ge ett parti en bonusröst i riksdagsvalet.

Lars Gustafsson på länsstyrelsen, känner till att detta hade hänt.

- Vi har fått rapporter om att två incidenter av det här slaget har inträffat på två olika platser i Dalarna. Mer kan vi inte göra.

För Merit Niidu, som växte upp i estländska Viljandi, var det ändå ett upplevelse att få vara med i ett riktigt demokratiskt val.

- Under sovjettiden hade vi ju bara ett parti att rösta på. Då handlade det i stället om att få så högt valdeltagande som möjligt. För att locka folk till vallokalerna sålde myndigheterna saker där som annars var svåra att få tag på.

Merit Niidu deltog inte i något val i Estland. När det sedan var val förra gången i Sverige hade hon bara varit här i två år.

Men nu skulle hon lägga sin röst på ett parti och försökte därför följa med i valrörelsens slutspurt.

- Men det var inte lätt. Jag hade kvar lite av känslan från den gamla sovjettiden när man frågade sig om man kunde lita på politikerna. Sedan gällde det också att kunna bortse från politikernas personligheter och i stället lyssna på vad de hade att säga. Det var inte alltid lätt.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons