Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer vitaminer med rätt flingor

Annons


Enligt Livsmedelsverket är corn flakes en av de större källorna för intag av bland annat vissa B-vitaminer. Men det förutsätter att corn flaksen är berikade med vitaminer och mineraler.

Och det är inte de flesta, visar tidningen stora test. Trots att corn flakes anses vara en god bärare av just tillsatta vitaminer och mineraler.

De tillverkare som berikar sina corn flakes skryter inte med det på paketen. Lite konstigt, eftersom det brukar vara ett försäjningargument när det gäller andra produkter.

Testet visar på enorma skillnader i vitamin- och mineralinnehåll mellan de olika corn flakes-sorterna. Kellogg´s och Signum, som berikar sin corn flakes, har betydligt högre halter av samtliga vitaminer och mineraler än de andra fabrikaten.

- Vi berikar våra produkter för att det är en näringsmässig fördel för konsumenterna. Ett bra exempel är berikning med järn. Det är svårt för kvinnor att täcka sitt behov och det har nyligen visats i en studie att att frekvensen att järnbrist blivit vanligare sedan järnberikningen av mjöl upphörde, säger man på Kellogg´s.

För sju- och åttaåringarna Hanna, Johanna, Linn och Lovisa är vitamininnehållet naturligtvis inte det viktigaste när de väljer frukostflingor. Smaken är huvudsaken.

Klar favorit är sockerfrostade flingor med chokladsmak. Men vanliga corn flakes går också bra.

Fling-experter som de är, har de har inga som helst svårigheter att känna skillnad på de dyraste och billigaste cornflakes-sorterna i testet nedan. I det här fallet är dyrast också godast, slår tjejerna fast.

Men vem är det då som bestämmer vilken sort som ska köpas hem?

- Det gör vi! säger tjejerna bestämt. Man väljer efter vilken sort som ser godast ut i affären.

Tillverkarna har länge slagits om de unga fling-köparnas gunst med små presenter. För 30 år sedan var det små samlarfigurer i plast i paketen, numera är det cd-skivor med dataspel eller Sagan om ringen-poster.

Tjejerna som tidningen träffar är måttligt intresserade av bonus-presenterna. Men för killarna på deras skolan är det annorlunda. Cd-skivan med fotbollsspel till datorn som sitter på en av förpackningarna är hårdvaluta.

- Fast flingorna måste ju vara goda också, konstaterar Erik Barkelius och Klas Vestergren.

Läs hela testen här (.pdf)

Mer läsning

Annons