Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mer till omsorgen"

Annons

Socialdemokraterna i Leksand är mycket bekymrade över krisen inom kommunens sociala verksamhet.

- Vi måste öka anslagen till vården och omsorgen. Det går inte att ge dem omöjliga förutsättningar år efter år, därför vill vi anslå två miljoner kronor mer än centern för att åtminstone ge verksamheten en chans, säger en av socialdemokraternas verkliga veteraner, Lars-Olov Larsson från Siljansnäs.

- Sociala har ju tvingats skära så mycket att vi fått personalproblem istället, fortsätter han.

Enligt Larsson ska pengarna tas från kommunstyrelsens konto som bland annat använts till satsningar på Japanparken och andra liknande utgifter på sistone.

Över huvud taget anser han att kommunen dragit på sig för många onödiga kostnader, bland annat i form av skräddarsydda tjänster för gamla chefer.

- Avsuttna chefer ger bara en röta i organisationen och måste köpas ut istället för att bli kvar i andra uppgifter, säger han.

Annars är socialdemokraterna ganska överens med kommunledningen. I gissningsvis vartannat ärende röstar partiet med centern och vinner, i övriga ärenden röstar man med vänstern och förlorar.

När det gäller skolans och barnomsorgens problem ställer partiet sitt hopp till regeringen. Mer pengar finns inte i kommunens kassa, lösningen är högre statsbidrag och med en s-regering finns det hopp, menar Larsson.

Hur ska kollektivtrafiken bli bättre i kommunen?

- Jag skulle gärna se att det blev en taxezon för hela Leksands kommun, men kollektivtrafiken är en tungrodd och dyr apparat som är svår att förbättra. Däremot kan man försämra den genom att se till att landstinget bara ska ägna sig åt sjukvård som vissa partier föreslår.

...och infrastrukturen?

- Det är inget fel med att försköna Noret, men man måste göra vägnätet funktionsdugligt först. Därför vill vi prioritera Moskogslänken och verka för att den nya Västanviksvägen och länken till Sågmyravägen blir av.

...och nöjeslivet?

- Det var en svår fråga. Vi måste skapa möjligheter istället för att motsätta oss tillstånd för olika evenemang. Motiveringar som "det inte är tillräckligt kulturellt för Leksand" får inte förekomma.

Vilket parti skulle du rösta på om inte socialdemokraterna fanns?

- Det är synd att säga "soffan", eftersom jag vill att folk ska rösta. Så jag skulle nog lägga i en blank valsedel eftersom det inte finns något alternativ för en troende. Vänstern är det gamla kommunistpartiet och centern har varit så oerhört populistiskt på riksplanet.

Vem är kommunalråd 1 januari 2003?

- Låt oss föreslå kristdemokraternas Bengt Park.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons