Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer skräck än bus

Annons

Kul inslag

Halloween är ett kul inslag i mörkret, men det står helt klart att vi svenskar har mycket att lära av USA i det här avseendet.

Deras firande verkar vara en härlig festlighet, och mycket trivsammare än här. Vi måste lära våra barn den varianten i stället - och på köpet kanske den accepteras även av den äldre generationen...

Tvåbarnsmamma

Dumt firande

Jag tycker att halloweenfirandet är något oerhört dumt som kommer från USA, men inte är som dom firar det där. Här har det blivit något otäckt och skrämmande. Rädda barn och gamla är inte glada barn och gamla. Sluta med denna idiotiska kommers som mest gynnar butikerna.

Irene

Vart har det vänliga

busandet tagit vägen?

Hej och tack för artikeln. Har länge undrat varför det har varit en sådan betoning på skräck, skelett och hiskeliga vampyrer här i Sverige.

Har också tillbringat en hel del tid i USA och införde, helt privat, halloweenfirandet på 1980-talet här i Dalarna.

Jag har alltid tyckt att det har varit festligt med den orangea pumpan och jättekul att gröpa ur den och skapa sin egen lilla lykta.

Härligt sen att baka pumpapaj eller göra nåt annat gott av innankråmet.

Jag instämmer helt med paret Carlson i FK, vart har det vänliga, småroliga busandet tagit vägen?

Hade jag affär skulle jag styra mycket mer över vad jag sålde, alltså inga skelett eller skräckinjagande monster med blod drypande över hela ansiktet.

Hos vår familj finns redan en pumpa som väntar på att få bli utskuren och få ett alldeles eget ansikte med en varmt lysande lykta mitt i.

Trick or treat?

Therese Gyan Granlund med familj

Mina barn är rädda

Min bil blev nedsprutad med ketchup förra året. Det är inte kul. Dessutom blir mina egna barn rädda för alla dessa benrangel. Hur kul är det?

Ann, som vill protestera

Aggressiva ungar

gillar vi inte

Jag tycker att det är sorgligt att vi här i Sverige skall vara så sugna på att ta efter USA. Halloween verkar mest vara till för köpmännen. Och aggressiva ungar gillar vi inte.

M. Matsson

Behöver inte skräck

Vi behöver definitivt inte skräck i höstmörkret, utan i stället positiva tongångar. Halloween är enbart en amerikansk export som köpmännen kan sko sig på.

Jag har egna barn. Det blev i fjol enbart bekymmer. 7-åringen var inte alls intresserad av att gå på halloweenfest som han bjöds på. Han var rädd. Men skämdes att inför kompisarna säga nej.

Ordna positiva fester i stället för kulturfrämmande, skrämmande fester.

Att dessutom dra igång den här sortens inslag vid allhelgonahelgen då vi har som sed att tänka på de som har dött, är ytterst osmakligt.

Nils

Fick postlådan förstörd

Vi hade en liten fest i fjol hemma, så vi släppte inte in ungdomarna, det blev inte populärt. Ungdomarna bröt då sönder våran postlåda av ek. Den är inte precis billig. Jag tycker att det har gått för långt med halloweenfirandet. Det är bara köpmännen som gnuggar händerna.

Thore

Uppnosigt

firande är bra

Fira halloween är utmärkt. Det gör inget att man klär sig i mask och skräms lite.

Det mår ingen illa av, om det inte går till överdrift.

Sverige är så stelt och tråkigt, så lite uppnosigt halloweenfirande är bra.

Häxan Tekla

Återuppliva våra

svenska spökdagar

Låt oss hedra våra avlidna släktingar utan inblandning av skräck och trakasserier. Men främst tycker jag att halloween har blivit ännu ett sätt för handlarna att tjäna pengar på allsköns skräp, som till exempel masker, pumpor och kläder. Sedan tycker jag att det är fel att låta barn skrämmas under en helg då många människor faktiskt känner vemod och saknad.

Det finns faktiskt sedan gammalt speciella "spökdagar", då både barn och vuxna klädde ut sig och gick runt för att "spöka"" och naturligtvis blev några skrämda då också, men eftersom det var en "spökdag" så visste man varför dessa varelser var ute och visade upp sig.

Jag uppmanar därför till att återuppliva våra gamla traditioner att använda Annadagen (9 dec) och Andersdagen (30 nov) till att spöka och skrämmas.

Jag vill ha min allhelgonadag i fred, men jag vill också kunna klä ut mig och smyga omkring i långkappa och stor hatt då ingen känner igen mig.

Signatur: Järna-bo

Olustigt med dödskallar

Jag tycker inte alls om halloween. Det känns bara olustigt med dödskallar och häxor. Allhelgonahelgen borde vara en stilla dag med tankar på våra anhöriga som avlidit.

Det är nog till stor del affärsmännen som ivrar mest för halloweenfirandet tror jag. Ungdomarna kanske tycker det är roligt men inte jag som är 58 år.

Hälsningar Britt-Marie

Mer läsning

Annons