Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer samarbete i framtiden för gymnasieskolor

Annons

Det blir för dyrt för kommunerna i Mittdalarna att behålla alla sina gymnasieutbildningar.

Så räkna med att kommunerna Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika och Säter kommer att samarbeta när det gäller gymnasieskolor i framtiden.

När kommunledningarna under fredagen träffades för att diskutera den gymnasieutredning som kommunerna håller på att göra, blev nämligen beskedet: Vi går vidare med det här.

Troligen kommer de vanligaste utbildningarna att erbjudas på minst två av orterna, kanske tre. Det blir de mindre utbildningarna som kommer att erbjudas på ett enda ställe i Mittdalarna.

Bakgrunden är att antalet elever i gymnasieskolan kommer att minska rejält. Man räknar med en minskning på hela 30 procent fram till 2015. Det är runt 2010 som den riktiga minskningen börjar. Före det är det ingen dramatik.

I Falun, exempelvis, kommer antalet gymnasieelever att öka de närmaste åren.

- Men sedan, med början 2010, blir det en rejäl utförsbacke. Som jag uppfattar det är alla överens om att vi måste gå vidare med det här samarbetet. Kommunerna har inte råd att ha kvar alla utbildningar som man har i dag. Om inte annat blir det mycket pengar som trillar bort bara i onödiga lokaler, säger Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

På fredagens möte presenterade projektledaren Åke Lindström olika förslag på hur ett samarbete skulle se ut.

Peter Hultqvist (s), som är ordförande i Mittdalarna, vill inte gå in på utredningen alls, utan hänvisar till en presskonferens som ska hållas om en vecka.

Inte heller Åsa Frithiofsson (s), gymnasiepolitiker i Borlänge, vill gå in på utredningens förslag:

- Utredningen innehåller flera olika alternativ och en kartläggning. Vi kommer att fortsätta arbeta med vilka former vi ska ha för det framtida samarbetet.

Är utredningen så känslig?

- Nej, det tror jag inte. Vi tycker bara det är bra om utredningen presenteras i ett sammanhang. Jag kan väl säga så mycket att utredningen är tillräckligt intressant för att det ska vara värt att titta vidare på, säger kommunalrådet i Gagnef, Anders Ahlgren (c).

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons