Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer personal till barnomsorgen

Annons

De borgerliga partiernas reformutrymme är cirka 40 miljoner kronor till olika satsningar. Socialdemokraterna har skrapat olika konton och plockar fram tio miljoner kronor till. De har haft fördel av att lägga sitt förslag så sent när man tydligare kan se hur ekonomin utvecklat sig.

En post som strukits är kommunantikvarien. Den tjänsten vill s inte återbesätta efter Sven Olsson.

Ett av de mest prioriterade områdena är arbetsmiljön, hälsan och personalens sjukfrånvaro. Av kommunens 5 000 anställda har 700 personer sjukskrivningstider över 90 dagar i år och av dem är 650 kvinnor inom främst äldreomsorgen.

- Det är här vi blöder pengar i bland annat vikariekostnader och personalomsättning och vi måste få hejd på det, säger Renée Andersson.

Personalen måste få känna att de kan påverka sin egen situation anser s och lägger fyra miljoner kronor på det. Det innebär bland annat att partiet nästa år lovar införa scheman efter 3+3-modellen på ett servicehus och på sikt införa heltider till alla som vill i ett distrikt. Dessa båda saker har de borgerliga partierna strukit i sin budget.

En speciell satsning på kvinnor och barn som utsätts för hot och misshandel ska göras genom att en ny tjänst tillsätts som arbetar direkt mot den gruppen.

Till barnomsorgen ger de borgerliga partierna 12,3 miljoner kronor extra för att klara den ökade efterfrågan.

Men socialdemokraterna vill ge ytterligare fyra miljoner kronor för att minska barngrupperna så att de når kvalitetsnivån 5,8 barn per anställd. Pengarna räcker till cirka 14 årsarbeten.

- Det här är det mest behjärtansvärda området, säger Ragnar Kroona.

Kollektivtrafiken är också prioriterad. För att få ordning på den och få bort bussarna från Falugatan och Stora torget måste den nya knutpunkten byggas.

Tekniska styrelsen bad om tio miljoner kronor extra för att kunna påskynda saken men nekades. De borgerliga partierna avsatte bara fyra miljoner kronor till år 2004.

- Men vi lägger in tio miljoner i investeringsbudgeten nästa år så att vi kommer igång, säger oppositionsrådet Jonny Gahnshag.

Det gamla vallöftet från förra valet att göra stan säkrare genom att byta belysning utefter gång- och cykelvägar och att röja sly kommer igen nu. 650 000 kronor vill socialdemokraterna lägga på detta.

Vikaborna ska heller inte behöva fundera på om de får ihop pengar till renoveringen av Vikapoolen anser s, och avsätter en miljon kronor till renoveringen samt pengar till driften.

Partiet vill också återställa studieförbundens bidrag med 400 000 kronor.

S lovar också att sätta fart på arbetet med att ordna ett bibliotek till högskolan. Pengar till det finns redan.

Det sparbeting på 1,5 procent som de borgerliga partierna lagt ut på nämnder och styrelser nästa år vill s halvera.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons