Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till kulturen

Annons

Vi träffar Barbro Barving och Åsa Björklund vid ett bord utanför kulturhuset.

Anledningen till att de har valt platsen är att moderaterna i Rättvik vill satsa mer pengar på kulturen. De tycker att det satsas på tok för lite pengar på en sådan viktig sak.

- Kulturförvaltningen och alla som jobbar med detta i kommunen gör ett fantastiskt arbete. Därför vill vi höja anslaget betydligt mer än vad som betalas ut i dag. Kommunen har ett överskott på cirka tre miljoner kronor. Vi moderater kan tänka oss att ta pengar därifrån. Moderaterna vill satsa mer på barn- och ungdomskultur. Det vore också bra om vi kunde satsa på en skolbibliotekarie, säger Åsa Björklund.

Ni vill se färre politiker. Hur går det ihop?

- Det handlar om att vitalisera politiken. Skapa mindre parlamentariska grupper där fler vågar säga sin mening. Fullmäktige kan uppfattas som lite tungt och stort. Det handlar inte om fler politiker utan hur man jobbar. Mindre grupper skulle kanske locka fler ungdomar till politiskt arbete?

Hur mycket vill ni satsa på Rättviks skolor?

- Fler vuxna och betyg redan i årskurs sex. Mer av etik och moral och att polisen besöker skolorna lite oftare. Barn och ungdomar måste tidigt i livet lära sig vad som är rätt och fel. Byskolorna ska finnas kvar om det finns tillräckligt med barn.

Varför kan inte moderaterna tänka sig att höja skatterna?

- Självklart ska vi ha ett socialt skyddsnät men vi gillar inte att folk blir beroende av bidrag. Vi betalar ju redan skatt på skatt. Vi vill i stället införa barnpeng och äldrepeng. Folk ska klara sig själva på det de tjänar.

Hur ser ni på polissituationen?

- Vi vill att vår polisstation ska vara bemannad dygnet runt. Poliserna måste vara ute mera. Tyvärr blir brottsutredningarna liggande. De måste få hjälp med detta.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons