Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar krävs för giftdumpning

Annons

Elfenbenskusten kräver i ett första skede ytterligare 580 miljoner kronor av det nederländska företaget Trafigura för att täcka kostnader för vård av skadade och giftsanering efter miljökatastrofen i Abidjan i augusti förra året.

Gifter från ett Trafigura-fartyg dumpades då på olika platser i staden, som är Elfenbenskustens största. 16 människor dog och tusentals blev sjuka.

Ersättningskravet, som inleder förhandlingarna med företaget, kan dock komma att sluta på motsvarande 3,2 miljarder kronor, uppgav en talesman för Elfenbenskustens president på tisdagen.

Han sade att skadeståndet som krävs är utöver de motsvarande 1,4 miljarder kronor företaget redan har gått med på att betala i kompensation till offren _ en överenskommelse som ledde till att två Trafigura-anställda släpptes trots att de var anklagade för miljöbrott.

Trafigura är ett av världens största fraktbolag för handelsvaror och olja. Företaget har avsagt sig ansvar för katastrofen och hävdat att det anlitade ett ivorianskt bolag för att ta hand om avfallet.

När situationen var som värst förra året fylldes sjukhusen i Abidjan till bristningsgränsen av människor som led av kräkningar, illamående, diarréer och andningssvårigheter.

Rättsprocesser mot Trafigura pågår i Elfenbenskusten, Nederländerna och Storbritannien. Misstankar har även riktats mot anställda vid Amsterdams hamnbolag, som släppte i väg fartyget utan avtal om hur giftet skulle tas om hand.

TT

Mer läsning

Annons