Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer medicin mot depression

Annons

Sedan 1999 har användandet av antidepressiva medel ökat med 15 procent årligen i Dalarna. Under det första halvåret i år ökade det med elva procent jämfört med samma period förra året. Men allra störst är ökningen bland unga. I gruppen 20-24 - åringar ökade användningen av antidepressiva medel med hela 30 procent jämfört med förra året.

Till hösten väntas siffran öka eftersom många depressioner inträffar under hösten, menar Elisabeth Kallin, statistikansvarig för apoteken i Dalarna.

Mats Humble, ordförande i psykiatrigruppen i länets läkemedelskommitté, tror att den ökade försäljningen av antidepressiva medel beror på flera faktorer, och inte enbart på att fler människor blir deprimerade.

- Framförallt är det lättare att ta medlen nu för tiden. Biverkningarna är färre och det har blivit mer accepterat. Läkemedelsföretagen vänder sig direkt till patienterna och säger att det inte är tabu och att alla borde ha rätt till det.

Risken är att medicinering blir en lättköpt lösning, både för patient och rådgivare, menar Humble. Att problem som kanske borde lösas på andra sätt dövas med läkemedel.

- Samtidigt har jag sett vilken enorm nytta de här medlen har gjort. Människor som befunnit sig under isen och ska ta livet av sig kan bli bra med rätt behandling.

Skrivs det ut för mycket antidepressiva medel?

- Det är svårt att svara på. Jag vet patienter som skulle må bra av att få antidepressiva medel men som inte får det, och tvärtom.

Anledningen är svårigheten att ställa rätt diagnos, menar Mats Humble. När det gäller depressioner har man patientens berättelse att utgå ifrån, och det som liknar en depression kan i själva verket vara en personlighetsstörning eller en tillfällig krisreaktion.

Även med rätt diagnos är det endast 60-70 procent som svarar på behandling med läkemedel.

Enligt forskare har förekomsten av depressioner ökat under 1900-talet. Enligt undersökningar i bland annat USA och Tyskland har ungefär fem procent av befolkningen depressioner vid en given tidpunkt. Men många söker inte hjälp. Enligt undersökningar söker 30 av 100 drabbade hjälp. Och av dem får tio rätt behandling.

- Men jag tror att många av dem lider av en naturlig sorg. Numera har man krav på att livet ska vara kul jämt, så var det inte förr, säger Mats Humble.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons