Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer lönsamt att vårda hus än barn

Annons

Jämställdhetsarbetet i Falu kommun har varit eftersatt i flera år.

Enligt jämställdhetslagen ska alla arbetsplatser i Sverige som har fler än tio anställda upprätta en jämställdhetsplan varje år, löner och anställningsvillkor ska då kartläggas och analyseras och en handlingsplan för hur man ska uppnå jämställda löner ska tas fram.

I maj 2002 bad Jämo, Jämställdhetsombudsmannen, för första gången Falu kommun att lämna in en jämställdhetsplan, men trots upprepade påtryckningar hände inget.

I höstas tröttnade Jämo och hotade kommunen med vite på en halv miljon om kommunen inte tog fram en jämställdhetsplan.

Det fick fart på Falu kommun. För drygt en månad sedan klubbade kommunfullmäktige i genom en jämställdhetsplan och häromveckan blev också den tillhörande lönekartläggning klar, vars syfte är att hitta osakliga löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade yrkesgrupper.

Den visar att det finns löneskillnader som inte kan förklaras med könsneutrala argument som ålder, erfarenhet, efterfrågan på arbetsmarknaden och personlig duglighet. Tre kvinnodominerade yrkesgrupper har lägre snittlöner än jämförbara manliga yrkesgrupper. Mellan vaktmästare och dagbarnvårdare skiljer det 600 kronor i månaden, mellan barnskötare och vaktmästare 200 kronor i månaden och mellan elevassistent och fastighetsskötare 300 kronor i månaden.

- Det är den första lönekartläggning Falu kommun gör ur ett rent könsperspektiv. Det här visar trots allt att lönepolitiken fungerar relativt bra, vi har inte hittat så många osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, utan man får betalt för utfört arbete i Falu kommun, säger Leif Sieurin, personalchef.

Enligt lagen har nu Falu kommun tre år på sig att rätta till de felaktiga lönerna. Justeringarna ska ske naturligt genom de centrala avtalen, men kommunen är också beredd att avsätta extra medel för att komma tillrätta med problemet, säger Leif Sieurin.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons