Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kontroll av EU-pengar

Annons

Många miljarder rullar genom EU:s budget. Hur effektivt pengarna används är inte så lätt att veta.

Med start nästa år planerar Sverige som ett av få EU-länder att avge en nationell deklaration för hur medlen kontrolleras.

Borg berättade om sina planer under ett seminarium i riksdagen där huvudtemat var frågan om EU:s pengar används effektivt.

Den tidigare riksbankschefen Lars Heikensten, numer svensk ledamot i EU:s revisionsrätt, pekade på hur svårt det är att utvärdera och kontrollera något som har så många och oklara mål som EU:s olika program. Dessutom sker 80 procent av utbetalningarna i de 27 medlemsländerna och det finns ingen praktisk möjlighet för Heikensten och hans kollegor att ha riktig kontroll på det.

Hittills har Danmark, Nederländerna och Storbritannien sagt att de ska lämna nationella revisionsförklaringar. Nu vill också Sverige ansluta sig. Inte minst som en signal till de andra länderna att ta kontroll och uppföljning på allvar.

Revisionsrätten har inte kunnat avge en positiv revisionsförklaring för EU-kommissionen på 12 år. Orsaken är att de inte kan godkänna något de inte har kontroll över.

För Sveriges del är det inte enbart viktigt att veta att de pengar som betalas ut till svenska bönder, organisationer och projekt används rätt. Eftersom Sverige betalar mer till EU än vad som kommer tillbaka i form av stöd, är det också ett svenskt intresse att exempelvis veta hur jordbrukspengar används i Grekland eller hur effektivt EU-pengar används i spanska vägbyggen.

TT

Mer läsning

Annons