Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer konkurrens bra för patienten

Annons

Fler privata aktörer i vården och större konkurrens skulle bidra till en mer effektiv sjukvård. Men det ökar samtidigt kraven på landstingen som beställare av vård, visar Nutek i en rapport.

Svensk sjukvård är kostnadseffektiv ur ett internationellt perspektiv, men den kan bli ännu bättre, skriver Nutek.

Till skillnad från andra branscher är sjukvården dålig på att mäta sin verksamhet i förhållande till vilken nytta vården gör. Vården mäts inte i botad infektion, läkt sår eller ökad rörlighet utan i antal operationer och läkarbesök. Men synen håller så sakteliga på att förändras, konstaterar Nutek.

Mer och mer börjar hälso- och sjukvården fokusera på hur patienten får bäst vård och mindre på kostnader och hur många behandlingar en klinik utför.

Ofta innebär det förändrade synsättet en ökad samverkan mellan olika delar i vårdkedjan. Det ändrade sättet att arbeta visar att det går att utveckla effektiviteten på samma vis som i andra tjänstebranscher, enligt rapporten som ingår ett projekt tillsammans med arbetsgivarorganisationen Almega som bland annat organiserar privata vårdföretag.

Ökningen av privata företag inom hälso- och sjukvården har bidragit till att öka produktiviteten. Oavsett om vården utförs av ett privat vårdföretag eller av en landstingsägd utförare kan konkurrensen bidra till en mer effektiv sjukvård eftersom det leder till nytänkande .

Men den stora möjligheten till effektivisering ligger i om sjukvården kan få fler olika aktörer att samverka inom en och samma vårdkedja. Det ökar kraven på landstingen som beställare av vård, skriver författarna till rapporten.

TT

Mer läsning

Annons