Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer i lönekuvertet om någon vecka

Annons

Att ge bra förutsättningar för vårt lands företagare så att de får bättre möjligheter att driva sina företag och expandera sina verksamheter så att fler kan få ett jobb och samtidigt göra det mera lönsamt att arbeta är den största utmaningen för den ekonomiska politiken. Regeringens politik innebär därför sänkta skatter både för de anställda och för företagarna.

Det blir mer lönsamt att arbeta. För 13 dagar sedan, den 1 januari 2007 infördes ett särskilt jobbskatteavdrag som tydligt gör det lönsamt för låg- och medelinkomsttagare att välja arbete före bidragsförsörjning.

Jobbavdraget sänker skatten kraftigt för låg- och medelinkomsttagare, där kvinnorna är i majoritet. Hela 75 procent av de 40 miljarder kronor som jobbavdraget kostar går till låg- och medelinkomsttagarna. Nästan alla som arbetar kommer att få mer pengar i plånboken när första lönen kommer i januari. Framför allt kommer de som inte jobbar heltid få behålla mer av sin lön om de jobbar några timmar mer i veckan än vad de gör i dag. Det gynnar alla, i synnerhet kvinnor.

Jobbavdraget innebär att den som har 100000 kronor i årsinkomst får sänkt skatt med 5,2 procent (5183 kronor per år), den som har 200000 kronor i årsinkomst sänker sin skatt med 3,8 procent (7521 kronor per år) och den som tjänar 300000 kronor per år får en skattesänkning på 3,6 procent (10681 kronor per år).

En viktig orsak till dagens låga sysselsättningsgrad är att det för många knappt lönar sig att arbeta i stället för att leva på offentliga ersättningar. Svenska och internationella erfarenheter visar att en politik som gör det mer lönsamt att arbeta är avgörande för att skapa fler arbeten och minska frånvaron.

Utvärderingar har visat att subventionerade anställningar är en bra väg till fasta jobb för personer som står relativt långt från arbetsmarknaden. Den 1 januari 2007 infördes nystartsjobb som ska öka företagens möjligheter att anställa. Reformen innebär att arbetsgivaravgifterna tas bort för personer som haft arbetslöshetsersättning, sjukpenning, förtidspension och socialbidrag i mer än ett år.

Nystartsjobb kommer att vara viktiga både för dem som av någon anledning förlorat sitt tidigare jobb och för de unga som i många fall knappt har etablerat sig på arbetsmarknaden. De unga löper en större risk att bli utslagna om inte arbetslösheten bryts snabbt.

Nystartsjobben ska även omfatta asylsökande som fått uppehållstillstånd, kvotflyktingar samt dessa gruppers anhöriga under de tre första åren efter det att uppehållstillstånd har beviljats. Nystartsjobben en rättighet för alla som varit utanför arbetsmarknaden tillräckligt länge.

Folkpartiet arbetar tillsammans med övriga allianspartier för att sänka skatten så att det blir lönsammare att arbeta och billigare att anställa. Det tjänar vi alla på!

CAMILLA LINDBERGÄR FRÅN BORLÄNGE, ÄR RIKSDAGSLEDAMOT FÖR FOLKPARTIET LIBERALERNA, DALARNA.

Mer läsning

Annons