Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer eller mindre riskfritt att parkera fel i Ludvika

Annons

Det är således upp till varje trafikant att låta samvetet avgöra om man ska vara laglydig eller inte när man behöver ställa ifrån sig bilen. Speciellt gäller detta i Ludvika stad och de andra tätorterna inom kommunen.

Hur vetskapen om att kommunens enda parkeringsvakt, Marianne Bransell, har tagit semester och att ingen annan har axlat hennes ansvar kommer att påverka bilisternas beteende återstår att se. Men på kommunens tekniska kontor tar man det hela med ro.

I sammanhanget aktualiseras också problemet med, eller om man så vill möjligheten för, förare av utlandsregistrerade bilar som parkeras fel och i praktiken inte kan bötfällas.

Nu i augusti är det semestertider för tyskar, holländare och andra centraleuropeer. Många av dem brukar dyka upp i Ludvika och Västerbergslagen varje sommar och parkeringskulturen brukar variera även bland denna trafikantkategori.

- Jag tycker att vi ska ha ett visst överseende med våra utländska gäster som kommer i bil. Jag kan inte säga att jag upplever det här som ett problem över huvudtaget. Om någon utländsk bil parkeras fel och att vi inte får in några böter kan nog räknas i promille, säger Bo Wåhlander, tillförordnad teknisk chef i Ludvika kommun.

- För det är absolut värdefullt att de kommer hit och vistas här i kommunen. Inte minst Dan Anderssonveckan lockar ju en hel del besökare även från utlandet, fortsätter han.

Kerstin Ohlsson på tekniska kontorets avdelning för trafik bekräftar att "lapplisan" har semester och att det under den tiden inte förekommer någon parkeringsövervakning i kommunens regi.

- Ska man skriva om det här, undrar hon lågmält när tidningen ringer upp.

- Men även om vi inte har något kontrollant så kan ju polisen sätta böteslappar om de ser någon som har parkerat fel, varnar hon.

När det gäller felparkerade utlandsregistrerade bilar konstaterar hon att kommunen inte gör några stora ansträngningar för att driva in bötesbeloppen i de fall som förekommit.

- Räknat per juni och juli månader har vi för närvarande 21 obetalda böteslappar men ingen av dessa gäller för några utlandsregistrerade bilar.

Enligt den nu aktuella bötestaxan för felparkering ligger normalavgiften på 250 kronor. Om det handlar om olovlig parkering på exempelvis p-plats för handikappade förare kan bötesbeloppet bli upp till 400 kronor.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons