Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer deg hos Vildmarksbagaren

Annons

- Vi har även köpt en ny degmaskin så nu kan jag köra två degar samtidigt. Sedan lägger jag in brödet i det nya skåpet som fungerar som ett kombinerat kyl och jäsningsskåp. Jag programmerar in tiden då jag vill att jäsningen ska vara klar och när det är en halvtimme kvar så sätts ugnen automatiskt på, berättar Tommy Wilhelmsson.

Tommy och Linda Wilhelmsson köpte det lilla bageriet och kaféet Vildmarksbagarn i Fredriksberg för nästan fem år sedan.

I början av oktober detta år firar de femårsjubileum som Vildmarksbagare. Företagets omsättning var då de övertog drygt en miljon kronor och man hade en heltidsanställd.

Nu omsätter Vildmarksbageriet nästan tre miljoner. Förutom familjemedlemmarna kommer de med två nyanställda medarbetarna att ha i genomsnitt tre heltidsarbetande i företaget.

Paret har under åren som gått successivt utökat sitt försäljningsområde, i dag säljer man förutom till företag i Fredriksberg även till affärer och kaféer i Hällefors, Lesjöfors och Norhyttan. Samarbetet med och försäljningen till Säfsen turistanläggning har också ökat med tiden och i dagsläget levererar Vildmarksbagarn bröd till deras restauranger, affären och direkt till stuggästerna.

- Ja vi är väldigt beroende av turismen för vår verksamhet. Det är stor skillnad på antalet brödbeställningar mellan låg och högsäsongen. Med den nya ugnen hinner vi med att baka dubbelt så mycket bröd, så nu är vi redo för kommande säsong, säger den glade bagaren.

Ett försök gjordes att sälja bröd även i Ludvika, men de långa och kostsamma transporterna satte tillfälligt stopp för det. Den lokala Konsumbutiken köper en del bröd från bageriet som ligger mitt emot matvaruaffären.

- Vi har också försökt att få sälja bröd till Konsumbutikerna i närheten, Sunnansjö och Grangärde. Personalen där har varit mycket positiv till det men det är folk i Västerås som till sist bestämmer. Vi har tagit kontakt med dem och vi får se vad som händer, berättar Linda Wilhelmsson.

Förutom en ökad brödförsäljning hoppas bagare Wilhelmsson att investeringarna och utbyggnaden av bageriet ska underlätta hans arbete och att det till slut kanske kan ge honom en timmes mer sömn.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons