Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än 30 döda i högskolemassaker

Annons

Ett skottdrama på ett universitet i USA har krävt 33 liv.

En ung man gick från klassrum till klassrum och sköt ihjäl 30 människor. Två timmar tidigare dödades två personer på ett studenthem på området

Enligt den lokala polisen tog skytten sitt eget liv efter massakern på måndagen.

På måndagskvällen uppgavs 15 människor vara skadade, flera av dem svårt.

Skott avlossades först på ett studenthem på universitetet vid sjutiden på morgonen och omkring två timmar senare i en undervisningsbyggnad.

Polisen uppfattade först skjutandet som en isolerad företeelse och stängde därför inte skolan omedelbart.

Såvitt Kenneth Granlund vet är han själv, studenten Arvid Puranen och två nyligen anlända utbytesstudenter de enda svenskarna vid Virginia Tech.

Ingen av de fyra svenskarna har skadats.

Nyheten om skottdramat nådde Granlund och hans kamrater via den lokala tv-stationen. Tidigare på morgonen hade universitetet sänt ut meddelanden via e-post, men få hade läst dem eftersom de flesta då var på väg till föreläsningar och lektioner.

Enligt Granlund anser polisen att samma man skjutit båda vid studenthemmet och i skollokalerna. Ytterligare en person greps men släpptes senare på dagen. Vem skytten var visste polisen inte eftersom han saknade identitetshandlingar.

Arvid Puranen befann sig bara 150 meter från den plats där den andra delen av massakern utspelades. Han kan också, ovetandes, ha mött massmördaren.

Han missade varningen från universitetsledningen efter de första dödsskjutningarna. Han tog bussen till skolan, som vanligt, och klev av bara några minuter innan den andra skottlossningen började.

Först när han kom fram till idrottshallen fick han veta om dödsskjutningarna i elevhemmet. Och först långt senare, när han fick höra om den andra delen av massakern, förstod han att han mycket väl kan ha mött massmördaren.

Puranen har läst på Virginia Tech i drygt tre år och tar examen i sommar.

Det har blivit oroligare på universitetet på senare tid. Två bombhot har kommit in under de gångna veckorna och i höstas sköt en förrymd fånge ihjäl två personer i området.

Att åka hem är dock inte aktuellt för Puranen.

Också Kenneth Granlund stannar kvar som planerat tills han disputerat i höst.

Virginia Tech, med upp till 28|000 elever och personal, är mycket dominerande i småstaden Blacksburg, som bara har omkring 40|000 invånare.

TT

Mer läsning

Annons