Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mentalmuseet bär på lång historia

Annons

Det stora sjukhuset kom att heta "Den hvita staden". En stad i staden som levde efter egna regler om dåtidens psykiatrivård. Säters Hospital öppnade 1912 och hade 830 vårdplatser. Säters stad hade 1 000 invånare.

Idag förmedlar Mentalvårdsmuseet på Skönviksområdet psykiatrins utveckling under 1900-talet. Det handlar stundtals om en skrämmande historia och om ett Sverige där rashygienen styrde en del av psykiatrin.

Men det är också en historia om den tidens syn på humanism och det bästa man kunde ge i den samtida vården. Det handlar om sjuka människor som man försökte få lugna med hjälp av bland annat långbad, elchocker och lobotomi. Kastrering, sterilisering var rutin och det fanns patienter som kastrerats kvar på landets institutioner så sent som i slutet av 1960-talet.

Men med de nya medicinerna på 1950-talet kom också ropen över sjön Ljustern att tystna. Många människor med psykiska besvär fick ett nytt liv med hjälp av den nya psykofarmakan.

Med den nya utvecklingen kom också stora institutioner som Säters sjukhus att läggas ner och patienterna skickades "hem" till sina kommuner. Det sistnämnda är en annan viktig del av psykiatrins utveckling under 1900-talet som inte finns med på Mentalvårdsmuseet. Museet har öppet alla vardagar och genomför två guidningar varje eftermiddag.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons