Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men utträde är bara en förklaring

Annons

Sedan separationen från staten föds man inte längre in i kyrkan. De unga blir inte medlemmar såvida de inte döps. Samtidigt blir kyrkans medlemmar äldre och äldre.

För Hedemoras del påverkas medlemsantalet också av att kommunens befolkning minskar. Utflyttningen är större än inflyttningen.

-Det är inte säkert att församlingar i storstäderna har det bättre. En stor andel av befolkningen, i Stockholm till exempel, tillhör andra kyrkor, säger Susann Senter vikarierande kyrkoherde i Hedemora.

Kyrkans verksamhet finansieras av dess inkomster, bland annat medlemsavgifterna. Kollekten är inte en sådan inkomstkälla utan den viks för speciella ändamål.

-I många församlingars budget börjar det märkas att de goda åren är över. De allra flesta vill att kyrkan ska stå varm och öppen. Pengarna är viktiga när man funderar över framtiden och de bör användas klokt för att kunna möta människorna, säger Susann Senter.

För att anpassa verksamheten till ekonomin har resurserna inom diakonin dragits ner, och administrationen har stramats åt. En prästtjänst dras in i samband med en pensionsavgång.

-Vi försöker värna om prioriterade områden. Det drivs en bra verksamhet för barn och Svenska kyrkans unga. Kanske ska det göras med mer ideella krafter inblandade. Det är en utmaning för kyrkan hur man kan engagera mer ideella krafter, säger Susann Senter.

Inom kyrkans organisation finns det två kyrkoråd, ett för Hedemora och ett för Garpenberg.

-Närheten till kyrkan är en av grundpelarna och i Garpenberg är man mån om sitt inflytande. Kyrkoråden är en överbyggnad som kostar från 150 000 till 200 000 kronor per år. Frågan är hur mycket det är värt och det måste vi prata om, menar Susann Senter.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons