Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men tidigare var det ingen tvekan - total öppenhet skulle gälla

Annons

Larsson har följt strukturarbetet på nära håll sedan starten i januari. I onsdags fick han den digra luntan med konsekvensbeskrivningar och olika framtidsscenarier för landstingets samtliga verksamheter.

- Vi har blivit uppmanade att hantera materialet med klokhet och inte lämna ut det, säger han och fortsätter:

- Men jag tycker inte om det jag ser. Även här vill vi ha öppenhet, men det är arbetsgivaren som borde gå ut med materialet, inte vi.

Utan att ha läst utredningen tolkar han mörkläggningen som att materialet helt enkelt inte håller tillräckligt hög kvalitet. Hans antagande stärks av det faktum att flera arbetsgrupper har fått ytterligare en vecka på sig att komplettera materialet som i stor utsträckning saknar endera medicinska eller ekonomiska konsekvensanalyser.

Larssons intryck är också att materialet i huvudsak innehåller sedan tidigare väl diskuterade besparingsåtgärder och sannolikt saknar större överraskningsmoment.

- Risken att gamla misstag upprepas är därför uppenbar, menar han.

- Risken är stor att vi även den här gången har samma arbetsmetoder som tidigare, metoder som inte har fört oss framåt alls.

- Därför måste vi tänka annorlunda, inte utifrån befintlig verksamhet utan utifrån befolkningen och de behov som finns där, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons