Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men polisen har svårt att ingripa

Annons

GoldQuests huvudmän kan dömas till fängelse för sitt engagemang i företaget. En av dem har lokaliserats i Lund.

- Vi väntar på en dom som kommer att bli vägledande. Därför har vi inte ingripit ännu, säger Christer Thulin vid Malmöpolisen.

Varje år noterar polisen en ökning av anmälningar rörande pyramidspel, kedjebrevsspel och liknande. Trots att det enligt lag är förbjudna verksamheter har polisen svårt att ingripa. Nuvarande lagstiftning är otillräcklig, samtidigt som utövarna av spelen ideligen hittar nya kryphål.

- Det är oerhört svårt att skilja på ett kedjebrev och ett nätverk. För oss gäller det att hitta en central del i hela härvan och ett uppsåt från dem som bedriver det, säger Christer Thulin vid polisen i Malmö.

Det är i Skåne som GoldQuest-härvan ska utredas av polisen. Anledningen till det är att en av huvudmännen i företaget finns bosatt i Lund. Polisen vet att samma person tidigare varit delaktig i ett slags kedjebrevsspel, som gick ut på försäljning av namnlistor. Namnlistorna kostade 1 300 kronor att köpa och innehöll 1 000 namn på nätverksintresserade personer i USA.

- Företaget hade fler produkter på gång, men när vi började utreda ärendet lades verksamheten snabbt ner i Sverige, berättar Christer Thulin.

Mannen engagerade sig då i ett annat, av svenska myndigheter betraktat, oseriöst företag. GoldQuest International.

Namnliste-företaget ska inom kort inställa sig i rätten. I väntan på det har Skånepolisen lagt GoldQuest-anmälan på is. Domen i det tidigare fallet kommer nämligen att bli vägledande i framtida utredningar av liknande verksamheter. Inte minst vad gäller GoldQuest International.

- Att bryta mot lotterilagen kan ge upp till två års fängelse. Hittar vi huvudmän och tydliga uppsåt kan det bli fråga om det.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons