Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men överkapaciteten inom kraftsystem oroar

Annons

Trots neddragningen i början av året inom HVDC-enheten i Ludvika går många i dag utan vettig sysselsättning eftersom bara Kinaprojektet av de tre inplanerade projekten kommit. Norned och Estlink har inte resulterat i order.

- Jag har inga indikationer på att det kommer något olyckligt besked men jag förstår att de uteblivna ordrarna skapar oro.

- Men för HVDC-enheten ser det trots allt positivt ut med bland annat en ny offert till Kina. Men stora projekt har en förmåga att glida i tiden och vi kan bara hoppas att ABB:s ledning har tålamod att tillåta att våra marknadsförare får resurser nog att fortsätta att bearbeta kunderna och ta hem order när det blir dags.

- Men Italienskandalen med mutor och felaktig bokföring har skadat ABB och våra kundrelationer. Det är djupt olyckligt att ABB inte dragit den fulla konsekvensen av fusket. Det här kan ABB rätta till genom att ge Ludvika tillbaka produkten AX1 som lades ned på felaktig grund.

Bertil Nordqvist berättar att ABB och facken sitter i en övertalighetsförhandling inom Subsations Automations i Västerås.

- Där är vi ännu inte är över-ens. Där beror övertaligheten på att verksamhet flyttades till det omtalade Italien.

- Men det finns en hel del positivt i kvartalsrapporten. Order-ingången inom både kraft och automation ökar, säger Bertil Nordqvist.

Det som också oroar i fackliga kretsar är att ABB:s gemensamma satsning på på forskning och utveckling minskat från 27 till 23 miljoner dollar.

- Ställ det i relation till att ABB lägger ner tre gånger så mycket pengar på huvudkontorskostnader, säger Nordqvist.

Den andra del som pekas ut för att ha överkapacitet är enheten Power Lines, som dock inte har verksamhet i Sverige utan stora enheter i bland annat Italien.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons