Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

?men över 2 000 försvann ur statistiken

Annons

Den resterande gruppen på 2 341 personer har ingen någon riktig kontroll över. Något som kristdemokraten Katarina Gustavsson är mycket kritisk till:

- Ingen har koll på detta. Flyktingmottagandet måste vara en politisk åtgärd, det räcker inte med konferenser och vackra ord. Skulle vi haft en konstruktiv integrationspolitik, då skulle vi vetat var de här personerna finns, säger hon.

I en interpellation ställd till Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag, frågar sig Gustavsson, var de 2 341 personerna finns någonstans. Hon undrar också vilka åtgärder som majoriteten i kommunen tänker genomföra för att förbättra situationen för både unga och invandrare.

- Jag har själv hjälpt en kvinna, som varit åtta år i landet, att skriva in henne som arbetssökande hos arbetsförmedlingen, säger Gustavsson som undrar om det är rimligt att så många inte finns inskrivna som arbetssökande.

- Det ska vara en politisk koll från mottagandet tills personen är satt i arbete. Det skulle också minska vardagsrasismen, konstaterar hon.

Varken Statistiska centralbyrån eller Riksförsäkringsverket har någon information länsvis över den "osynliga" invandrargruppen. Speciella datakörningar kan visserligen köpas, men även då är osäkerheten i dataunderlaget stor, inte minst när det handlar om personer med utländsk bakgrund.

Jan Sundqvist, utredare på länsarbetsnämnden i Falun:

- Det är en marknad på ett par tusen personer som vi ej vet var de finns, eventuellt bedriver några studier och har bidrag från CSN och några kanske läser svenska för invandrare. De är inte försörjda av socialbidrag, då skulle de finnas anmälda hos oss, säger han.

Enligt Sundqvist är det en myt att det är svårt för människor, från utomnordiska länder, att komma ut på arbetsmarknaden.

Västeuropéer och amerikaner har oerhört lätt att få arbete, de personer som kommer från östra europa och Asien har det svårare, säger Sundqvist som ser flera förklaringar till den "osynliga" invandrargruppen:

- Det kan bero på traditioner från hemlandet, en del kvinnor är kanske försörjda av männen och i ett familjeföretag står bara en person som ägare.

Han tror att också dessa personer kommer att behövas på framtidens arbetsmarknad.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons