Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men Lundman tror

Annons

I princip varje nytt plan- eller bygglovsärende skapar debatt i Tällberg. Det senaste samrådsmötet, om en planändring och planerad byggnation nära hotell Tällbergsgården i centrala Tällberg, lockade många besökare och resulterade i 14 skrivelser som i förrgår redovisades i byggnadsnämnden.

Engagemanget är stort och viljorna drar, som så ofta, åt flera olika håll. Minerad mark, enligt vissa?

- Njae, inte mer minerad mark än på andra håll i kommunen, säger Christer Lundman. Visst finns det ett stort intresse och många olika viljor i Tällberg, men det vill jag inte betrakta som något svårjobbat och problematiskt även om det ibland tar längre tid att nå resultat.

- Tvärtom, fortsätter han. Dialogen är konstruktiv och det bär hela tiden framåt i byn.

Lundman betraktar rent av det stora engagemanget som en god jordmån för en konstruktiv framtidsdiskussion inom byn som i bästa fall skulle kunna leda fram till en ömsesidigt accepterad områdesplan.

- För ganska många år sedan misslyckades vi med att ta fram en översiktsplan för Tällberg. Det blev så pass mycket protester, minns Lundman.

Nu tror han att det kan vara moget för ett nytt försök.

- Det kanske finns "Framtidsutsiktspengar" att tillgå för att internt prata ihop sig om hur man skulle vilja ha det i byn. Sedan skulle vi kunna utgå ifrån det i vårt arbete med att upprätta en plan, funderar han.

Ett bevis på det stora engagemanget är det faktum att krafter i byn verkar för att ge Tällberg status som riksintresse. I dag utgör Tällberg, liksom stora delar av Siljansområdet, riksintresse för friluftsliv, men inte för till exempel kulturmiljö och naturvård som till exempel byarna i östra Leksand - Tibble, Ullvi, Hälla, Romma, Berg och Rönnäs - utgör.

- Visst är vi intresserade av att diskutera ett eventuellt riksintresse, men om det kan handla om samma dimensioner som i östra Leksand vet jag inte, säger Lundman.

Medan byarna i östra Leksand är riksintressanta som gamla bondbyar skulle Tällberg möjligtvis kunna vara det för sin tidiga turistiska utveckling med bland annat den romantiserade byggnadsstilen som följd.

Fotnot. Vid nästa kommunfullmäktigemöte, den 13 mars, förväntas områdesbestämmelserna för Ullvi by antas. Tanken är att samma bestämmelser inom kort ska gälla i hela östra Leksand. Bestämmelserna kan så småningom också bli aktuella för andra Leksandsbyar.

Mer läsning

Annons