Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men Jonas är varm i kläderna

Annons

Han börjar bli rätt så varm i kläderna nu, Jonas Wikdahl, som för fjärde gången med Dalarna Femund Forkörarförening ska ta sig till Röros marknad.

Och förra året var flickvännen Anette Eklund med. Och de fin-åkte inte precis. De gick nästan hela sträckan. Pulsade i solsken och storm.

- Snöstormen i fjol var mumma. En halv dag gick vi då sikten kanske bara var 20 meter. Men det är jävligheterna som är turen. Som svetsar oss samman. Vi blir en stark familj med oanade krafter, säger Jonas och trär tråden genom det smala nåls-ögat.

På arbetsbordet ligger vadmalsstycken, knappnålar, måttband och katterna Ronja och Lucifer. De spinner. Jonas har gjort västen, skimpan och byxorna klara. Men Jonas kan mer än så. Han har sytt anorakar i vadmal och skinn till nästan alla i föreningen. Dessutom är han elektriker till yrket och snickrar som en gud.

Anette är också händig. Hon är frisör och gör en fisketröja på handstickningsmaskinen.

- Vinterdräkten har skräddaren Paul Höglund i Rättvik tagit fram. Jag är evigt tacksam för att han bjuder på detta, säger Jonas.

- Varför jag följer med på turen har jag frågat mig själv många gånger. Men det är ett helhetsperspektiv. Man upptäcker nya saker. Och så forkörarfamiljen. Den går inte av för hackor, säger Jonas.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons