Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Memorialrace för Marie

Annons

Motorklubben SHRA och flygklubben arrangerade racet till minne av den mördade Marie Samuelsson och för att uppmärksamma kvinnomisshandel och behovet av kvinnojourer.

Mordet på Marie Samuelsson för drygt ett år sedan har väckt stor uppmärksamhet. Marie var engagerad i SHRA och många har ställt upp för att hedra hennes minne. Arrangörerna har fått hjälp av 70 sponsorer och många som arbetat ideellt.

- I en bil med tre personer ville de betala inträde för sex stycken eftersom det var tre som inte kunde vara med och folk kom och ville betala inträde sedan vi slutat ta betalt, berättar Rosita.

På platsen för bil- och motorcykelutställningen fanns Maries röda och vita Ford. Någon hade lagt en blombukett på motorhuven. Bredvid ett fotografi på Marie fanns en textad skylt som berättade lite om henne och om insamlingen till kvinnorjouren.

- Bra att de gör det här till Maries minne och att de uppmärksammar kvinnomisshandeln. Vi åkte hit för att titta och stödja arrangemanget, förklarade Martina Åhrlin och Maria Hellström från Malung, två av många som stannade till vid bilen och porträttet på Marie. Bland alla stora bilarna på utställningen fanns 13-årige Samuel Wickströms halvskalemodell av en blå sportbil. Det var pappa Björn från Gustafs som byggde bilen 1998. Han hade beställt själva karossen och slaktade sedan en go-cart, köpte hjul till en åkgräsklippare, tog mopedlampor och plockade ihop alltsammans till den lilla fina sportbilskopian. Sedan Samuel växte ur bilen har de plockat bort motorn och satt in en instrumentbräda. Bilen väckte stor uppmärksamhet i Järna i lördags.

50 bilar och motorcyklar ställde upp i själva racet. Här följer namnen på klassegrarna. Mc-standrard:Tomas Jonsson. Mc-race: Ove Lissmors. Race: Lars Kvarnlöv. Mod. gatbil: Stefan Eriksson. Standard gatbil: Daniel Eriksson. Euro standard: Fredrik Hagström. Euro. mod: Per Lindahl och Bracket: Lars Olsson.

Regnet hängde i luften över flygfältet och tävlingen fick ta en paus ett tag medan banan torkade upp.

- De flesta molnen delade sig och gick på sidorna om oss, konstaterade Rosita. Nu vill hon och klubben arbeta för att Marie Memorial Race ska bli en av de största tävlingarna i Sverige.

- Vi vill fortsätta med den här inriktningen och en del av vinsten ska alltid gå till något behjärtansvärt ändamål, säger Rosita Elovsson.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons