Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejlande polis får jobbet åter

Annons

Den 45-årige polis i Malmö som avskedats för mejl med rasistiskt innehåll till socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu kan få jobbet tillbaka. Arbetsdomstolen anser inte att det fanns saklig grund för avskedandet.

Han anser sig ha fått upprättelse genom domen i AD och tillägger att han nu får ett kvitto på att det var fel att avskeda honom.

Polismannen säger att han ännu inte funderat på om AD-beslutet också i praktiken ska innebära att han återgår till jobbet, eller om saken kan lösas genom en uppgörelse med arbetsgivaren.

Polisförbundet säger att AD slår fast att yttrandefriheten gäller även för poliser.

Ytterligare ett starkt skäl till att avskedandet var oriktigt är enligt henne att polismannen faktiskt friades i brottmålet i tingsrätten om hets mot folkgrupp.

Polisförbundets inställning är enligt Melin Sving att polismannen också ska ha sin anställning hos polismyndigheten i Skåne tillbaka och facket är redo att bistå honom för att genomdriva det.

Polismannen, som arbetade som befäl i yttre tjänst, avskedades i januari förra året sedan Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd bedömt att han grovt åsidosatt sin plikt som polis.

Våren 2005 skickade han i affekt mejl till Reepalu och till en tjänsteman i Malmö stad, där han använde uttryck som "kriminelle Mohammed i Rosengård" och "alla jävla blattar". Till Reepalu skrev han också: "fy fan vad jag hatar dig och ditt jävla sosseparti".

Polismannen åtalades för hets mot folkgrupp, men friades av Malmö tingsrätt eftersom han inte hade insett att mejlen skulle bli offentliga handlingar. Trots den friande domen blev han avskedad.

Arbetsdomstolen kommer fram till att polismannen bara utnyttjat sin grundlagsfästa yttrandefrihet och att det därför saknades skäl för såväl avskedande som uppsägning.

Avskedandet av polismannen förklaras ogiltigt. Enligt domen ska staten också betala honom 80 000 kronor i ersättning för den kränkning som avskedandet innebar.

TT

Mer läsning

Annons