Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejerifusion har lagts på is

Annons

Tanken är begriplig om man går tillbaka till 1980- och 1990-talen.

De ursprungliga förhandlingarna som skulle leda fram till Milkos bildande skedde mellan Dalarnas mejeriförening, Gefleortens och Södra Hälsingslands. Efter segdragna förhandlingarna och en hel rad av extrastämmor i Dalarna blev det dock Dalarnas, Södra Hälsingslands och Värmlands mejeriförening som bildade Milko.

Några år senare anslöt sig även Nedre Norrlands producentförening (NNP) till Milko.

Milko ägs därmed idag av mjölkbönderna från Dalsland, Värmland, Dalarna, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland.

Gefleortens, som ägs av mjölkbönderna i Gästrikland och norra Uppland, ned till Månkarbo, valde att fortsätta som självständig förening och att samarbeta med Arla.

- Vårt samarbete med Arla foods upphör den 31 januari i år. Vi har i 14 år sålt vårt överskott av mjölkråvara till Arla och tillverkat vissa filprodukter på lego åt dem, berättar Per Blomquist, vd på Gefleortens mejeriförening.

Gefleortens har också haft ett visst samarbete, olika mycket under olika perioder sedan 1990-talet, med Milko. Det samarbetet har handlar om bland annat grädde och ekologiska produkter.

Nu kommer samarbetet att intensifieras.

- Vi köper mjölkråvara och kärn-grädde av Gefleortens och Gefleortens kommer att tillverka främst kortare serier av fil- och yoghurtprodukter av oss. Det gäller ju att göra rätt saker på rätt mejeri, säger Milkos Bo Berg.

- Mejerierna i Sverige lever under stark prispress och har inte kunnat höja priserna på flera år medan kostnaderna har ökat. Därför har Milko och vi också bestämt att vi ska se om vi kan samarbeta mera. Det handlar hela tiden av att göra produktionen billigare, säger Gefleortens Per Blomquist.

Ångrar ni att ni inte gick med i Milko från början?

- Nej, verkligen inte. Gefleortens är en stark och lönsam förening, säger Per Blomquist med eftertryck.

Något gammalt groll som ligger kvar?

- Nej, nej nej, det är historia. Vi har alltid känt en viss samhörighet med Gefleortens. Bönderna i Dalarna och Gävleborgs län samarbetar ju om mycket idag, säger Milkos Bo Berg.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons