Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejerier i nytt häfte

Annons

Det första mejeriet i Gustafs grundades av Stockholms Norra Mejeriaktiebolag år 1884. Det kom att bli början för många mejerier som sedan startades i flera av traktens större byar.

År 1886 bildades Gustafs sockens Mejeriaktiebolag.

Detta och mycket annat finns i det nya häftet som presenterades i går. Bakom häftet står: Alin Jansson, Inga-Lilla Magnusson, Anders Tägtström, Lennart Andersson, Lennart Hedin och Eva-Lisa Eriksson.

Sammantaget ger de fyra historiska häftena en klar bild av socknens hantverkare i byarna. Det gäller inte minst sömmerskorna som fanns i nära nog varenda by.

Här finns Dunder Hanna Gustafsson, Haglunds Anna och Hagbergs Signe.

Här berättas också om den livliga sjöfarten mellan Falun och Enbacka och den första ångbåten som anlände till Gustafs i mitten av 1800-talet. Dessförinnan seglade skutorna med främst malm.

Här finns också byarnas profiler presenterade i text och bild. Bland annat om Walle, Ivar och Göran i Bomsarvet.

Walle sökte sig ut i landet för arbete då Tägtströms smedja brann 1917, men han kom tillbaka till Gustafs och startade eget gjuteri 1920.

En artikel berättar om skräddarsläkten från Uddsarvet. Skräddarns Hans och Stina fick tretton barn varav tolv nådde vuxen ålder. Alla barnen blev sin hembygd trogen.

Frågan är om det blir något fler historiskt häfte?

- Det finns mer material men vi vågar inte lova något, säger Lennart Andersson.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons