Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvind för Hunflens vindkraft

Annons

ket på Hunflen som är den första kommersiella vindkraftanläggningen i Dalarna har drivits av Äppelbovind ekonomiska förening sedan första april förra året. Föreningen har cirka 190 medlemmar. De största andelsägarna är Dalakraft och Malungs elverk med 260 andelar var. Borlänge energi har 250 andelar. Merparten av resterande andelar är spridda på privatpersoner.

Alla andelar är sålda men det finns 50-60 personer på kö för andelar.

Det finns plats för ytterligare något vindkraftverk på Hunflen men innan något beslut fattas om en eventuell fortsatt satsning på vind vill styrelsen se vad riksdagen fattar för beslut i höst om energipolitiken.

Enligt det förslag som finns ska det nuvarande stödet på 27 öre per KWh trappas ner under en sjuårsperiod. Stödet ska ersättas med gröna certifikat. Varje elleverantör måste erbjuda en viss del grön el och detta bör medföra att det blir stor efterfrågan på elkraft från vindkraftverk och små vattenkraftverk. Därmed ska producenterna få en viss kompensation för det sänkta statsbidraget.

- Det är en unik dag, konstaterade per Möller i söndags. Det blåste ingenting och vindkraftverket stod stilla. Annars blåste det bra under förra året. November var bästa månad med 305 MWh och augusti sämst med 90 MWh. 2001 var ändå inget bra vindår. Enligt statistiken för Sverige blåste det bara 88 procent av ett normalår.

Vindkraftverket producerade mer än beräknat och Äppelbovind har dessutom fått bättre betalt för elen än vad Per Möller kalkylerat med.

- Vi betalar ut 340 000 kronor i återbäring.

Per Möller som är vd i Dalakraft lämnar nu styrelsen för Äppelbovind. Kjell Jansson, vd för Malungs elverk och Malungs elnät blev ny ordförande.

- Vindkraftverket på Hunflen är en bra referensanläggning om vi ska investera i nya vindkraftverk, förklarar Per och Kjell.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons