Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvind efter tuff start

Annons

Bakgrunden till starten av MBM (Maskinbearbetning i Morgårdshammar) är att det norska maskinbearbetningsföretaget Odin skulle dra ner på sin verksamhet och samtidigt sälja ut en del av sin maskinpark.

Petter Ulvestad fick kännedom om detta och tillsammans med Andrew Wood, Söderbärke, började de att undersöka förutsättningarna för ett köp av maskinparken.
Från Odin utlovades att en rad jobb skulle läggas på det företag som köpte maskinparken.
Tillsammans med delägarna i USAB, bland annat Peter Dahlström, växte det hela fram och lösningen blev slutligen att USAB och det bolag som Ulvestad och Wood gemensamt äger, Interscan AB, startade MBM och från 1 juni 2002 anställdes Sören Andersson som driftansvarig och vd.

Det visade sig att löftet från Odin var tämligen värdelöst.
- Vi har fått ett jobb, vilket vi inte fått betalt för, för övrigt blev det inga jobb, säger Sören Andersson.
Det har förekommit uppgifter om att skälet till att MBM inte fått några order från Odin på grund av att de saknade kvalitetssäkring.
- Visst var det så att vi saknade kvalitetssäkring, men det var inte skälet.
- Vad det verkligen handlade om var att luften gått ur offshoreindustrin och Odin hamnat i ett läge som var ytterst nära konkurs, säger Sören Andersson.

Odin har fått ett slags ackord och det innebär att den fordring som MBM har på företaget inte kommer att betalas till fullo.
- Vi räknar med tiden att få ut hälften av de 50 000 kronor som vi har fakturerat.
Konsekvensen av de uteblivna jobben från Norge blev att MBM fick börja jaga jobb lokalt för att ha något att göra i de maskiner som köpts.

- Det har gått hyfsat och i dag har vi fullt upp i maskinerna och de fyra som är anställda får jobba för högtryck för att vi ska klara leveranstiderna.
Bland de kunder som MBM i dag har avtal med finns bland annat Morgårdshammar AB, Outokumpu Technology i Smedjebacken, och Ortic i Kopparberg.
- I dag har vi så mycket att göra att vi omgående måste anställa två personer och eventuellt ytterligare någon, beroende på hur det går med ett par jobb som är på väg in.

Enligt Sören Andersson har de problem med att få tag i rätt personal. Dels handlar det om att det måste vara någon som har rätt kompetens, dels någon som passar in.
- Vi är ett litet företag och då måste alla fungera ihop.
Enligt Andersson är de villiga att betala en högre lön än vad andra företag gör, bara för att få rätt person.
Sammantaget ser Sören Andersson och ägargruppen betydligt ljusare på framtiden än vad de gjorde för ett år sedan, när det stod klart att det inte skulle bli några jobb till offshoreindustrin.

- Hade vi vetat då vad vi vet i dag hade det förmodligen inte blivit någon start av MBM, men samtidigt är det bra att det blev ett företag i alla fall, konstaterar Sören Andersson.
MBM ingår i den grupp av företag som etablerat sig i Morgårdshammar och som via kommunen hyr lokaler av Morgårdshammar AB. De övriga är USAB och BGI rostfritt.


SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons