Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvetet grumliga beslutsformuleringar

Annons

Den relativa stiltjen under sommaren kan vara en tid för begrundan av vissa politiska ställningstaganden. Den borde i vilket fall som helst vara det vad gäller landstingspolitiken i Dalarna. Särskilt mot bakgrunden av de beslut eller icke-beslut som togs av landstingsfullmäktige under juni månad.

Bakgrunden känner läsaren säkert till. Juni 2004 beslöts om strukturförändringar inom sjukvården i länet innebärande att nattakuten i Ludvika skulle stängas, antalet vårdplatser skulle minskas på ett radikalt sätt, särskilt inom geriatriken. Naturligtvis skulle de största neddragningarna ske vid de två minsta lasaretten i Ludvika och Avesta.

Ett år senare, efter ännu ett år av utredande (observera att besluten togs före utredning) skulle vi ta beslut om detaljerna i hur förändringarna skulle ske. Så skedde efter det att den nye landstingsdirektören på ett tämligen radikalt sätt gjort om innehållet i 2004 års beslutsunderlag. Antalet vårdplatser som ska bort minskades vilket jag och andra i oppositionen ansåg vara en motiverad förändring.

Men som vanligt sköts ett antal frågor på framtiden och nya utredningar. Enligt uppgift till landstingsstyrelsen skulle denna bedömning vara klar den 1 juli 2005.

Det finns därför anledning att ställa några frågor till Alf Johansson (s) angående de återstående utredningarna. Under förra årets fullmäktige gjorde Alf Johansson ett lappkast i sista stund som innebar att dagoperationerna i Avesta skulle bort, vilket har skett, och att nattakuten i Ludvika skulle stängas.

Vid junifullmäktige i år ställde jag tre gånger frågan till landstingsråden Alf Johansson och Inga Lill Persson om man avsåg fullfölja detta beslut eller om man tänkte ompröva det nu ett år före valet. Kanske till och med ännu närmare valet för att därigenom framstå som en räddare från sig själva i medborgarnas ögon.

Till slut medgav Alf Johansson att för dagen hade han inget besked!

Hur är det nu? Rimligen behövs det inget mer utredande utan ett politiskt beslut. Har ni omprövat ert nedläggningsbeslut och ansluter er till centerns och moderaternas yrkande om att nattakuten vid Ludvika lasarett ska vara kvar? Om ni inte har det, varför dröjer ni med besked till patienter, medarbetare och politiker?

Vilka intryck tar ni av de uppgifter som i dagarna kommer från den hårt ansträngda akuten i Falun? Kan ni inte se att det är rimligt att det finns samma typ av akutberedskap vid två så lika lasarett som de i Avesta och Ludvika?

Juni 2004 meddelade också Alf Johansson att dagkirurgin i Ludvika skulle ökas ut. Glada partivänner mottog beskedet med stora rubriker i lokalpressen. Professionen teg för den var inte tillfrågad. Även här har ett år gått och nu är det ett annat ljud i skällan.

I landstingsfullmäktiges protokoll är beslutet istället formulerat så här: att åt landstingsstyrelsen uppdra att vidare utreda frågorna om stängning av nattakuten vid Ludvika lasarett och den dagkirurgiska verksamheten där och att under utredningstiden avvakta med beslut.

Alltså - nu utreds en stängning av dagkirurgin i Ludvika inte hur man på lämpligt sätt ska utöka den!

Märkligt nog var det ytterst få ledamöter som lade märke till denna kovändning i ärendet. Ingen socialdemokrat yttrade sig i ärendet trots mina upprepade frågor.

Enligt min mening kan man inte upphäva fjolårets beslut utan att tydligt skriva detta i beslutstexten och samtidigt från politiskt håll motivera den.

Det går därför inte att lasta över detta beslut på landstingsdirektören utan att denne har ett tydligt mandat från sin politiska ledning. Gör man det smiter man från sitt politiska ansvar och vad värre är att man har än en gång genom en medvetet oklar skrivning i det närmaste vilselett landstingsfullmäktige. Detta vore synnerligen illa, Alf Johansson! Tiden är därför inne för ett tydligt och klart besked i dessa båda frågor.

GÖRAN ENGSTRÖM

Göran Engström bor i Smedjebackens kommun och är landstingsledamot för centerpartiet.

Mer läsning

Annons