Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medmänniskor sökes

Annons

Det kan vara svårt att orientera sig i ett nytt samhälle när man kommer som flykting och inte kan språket.

- En fadderfamilj kan kanske bjuda hem på fika någon gång, eller göra en badutflykt till Stång-tjärn, eller bara lämna sitt telefonnummer om flyktingarna undrar över något, säger flyktingsamordnaren Rita.

Sedan årsskiftet har Falun tagit emot ett 40-tal flyktingar. De flesta kommer från Afghanistan och olika afrikanska länder, framför allt från Somalia.

Rita Lindqvist arbetar för att samordna myndigheternas insatser.

Nu är ett avtal med arbetsförmedlingen på gång, tre tjänstemän ska hjälpa till med att lotsa flyktingar rätt, till god svenska och meningsfullt yrkesliv.

Att hitta praktikplatser är inte lätt. Främst är Rita bekymrad över att landstinget och kommunen är så njugga med platser, man hänvisar till brist på handledare, men att arbeta är ett bra sätt att lära sig språket och det gagnar samhället. Det är bara Kommunservice som ställer upp med platser.

Hon är också bekymrad över att ingen egentligen tar hand om invandrarna. När flyktingar kommunplaceras tas de om hand av socialförvaltningens flyktingmottagning.

De som vandrat in för att gifta sig med en svensk får ofta en trygg start. Men många invandrare kommer som anhöriga till flyktingar och har både behov och rätt till lika mycket stöd som flyktingar. Men de får klara sig själva.

- Egentligen vore det bästa om vi bildade en enhet som tar hand om både flyktingar och in- vandrare, säger Rita Lindqvist.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons