Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medling trots hårda Libanon-strider

Annons

Fem libanesiska soldater dödades på lördagen i strider mellan regeringsarmén och extremistgruppen Fatah al-Islam vid flyktinglägret Nahr al-Barid i norr.

Det upptrappade läget med i stort sett dagliga strider har varat i tre veckor. De militanta islamisterna i Fatah al-Islam, som förskansat sig bland palestinierna i flyktingstaden, tycks fortfarande ha tillgång till såväl robotar som handeldvapen och ammunition. En palestinsk källa inne i lägret uppgav att minst fyra islamister dödats av arméns intensiva bombardemang.

Förutom de fem döda soldaterna rapporterades flera soldater på regeringssidan skadade under den intensiva eldgivningen på lördagen, då bland annat kulspruteeld hördes. Dessutom dog en soldat som sårades i torsdags. Därmed har minst 125 personer dödats sedan konflikten. Av dem är 53 armésoldater.

För de civila i lägret är situationen besvärlig. Några tusen av uppemot 40|000 flyktingar som bodde i Nahr al-Barid före stridsutbrottet finns kvar där och lider brist på vatten, el och andra förnödenheter.

Medlingsförsök pågår där Islamiska aktionsfronten _ en grupp som består av både libanesiska och palestinska religiösa företrädare _ försöker få de beväpnade i lägret att ge upp. Den libanesiska regeringsarmén anklagas samtidigt för att inte ta hänsyn till civilpersoners liv och egendom.

Fathi Yakan, ordförande i aktionsfronten, uppger att medlarna försöker hänvisa inte minst till islamiska trossatser och rättslära för att visa milisen i lägret att den väljer fel metoder. Paraplyorganisationen har också föreslagit att personer bland de belägrade som är libaneser ska överlämna sig först; det är känt att gruppen består av personer från många olika länder.

32 gripna medlemmar av Fatah al-Islam anklagas av libanesiska myndigheter för terrorbrott, vilket kan ge dödsstraff.

I Bekaadalen i östra Libanon greps tre personer som misstänks tillhöra terrornätverket al-Qaida. En av dem var belgisk medborgare, uppgav säkerhetskällor. Tidigare i veckan greps en libanesisk man i byn Bar Elias och säkerhetsstyrkorna hävdar att de avslöjat en al-Qaidacell som förberedde sprängattentat i Libanon. Minst nio personer har gripits i samband med tillslaget mot gruppen, enligt källorna.

TT

Mer läsning

Annons