Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinkostnaderna minskar då patenten går ut

Annons

Även för andra viktiga mediciner går patentet ut i år, vilket betyder att de kan ersättas med mindre dyra kopior.

Det här gör att landstingets nettokostnader för dalfolkets mediciner kommer att minska, enligt driftsstyrelsens ordförande Ingalill Persson, s.

Folkpartisen Lars Wennås tog upp frågan i landstingsfullmäktige i veckan.

Till största delen är det staten som subventioner läkemedlen. Men statsbidraget täcker inte allt och landstingen får betala mellanskillnaden.

Förra året kostade läkemedlen landstinget 24 miljoner kronor.

I år blir det troligen 18 miljoner.

I början på året såg Dalarnas totala läkemedelskostnader ut att öka nästan mest i landet, men den ökningen stoppas nu upp.

Ingalill Persson kan också konstatera att dalfolkets läkemedelskonsumtion inte är hög. Den ligger på eller under riksgenomsnittet, beroende på hur man räknar.

Varje år satsar läkemedelsindustrin 120 miljoner kronor för att påverka läkarna i Dalarna att skriva ut just deras läkemedel.

Landstinget har två miljoner kronor till fortbildning att sätta emot.

- Bekymmersamt, konstaterar driftstyrelsens ordförande Ingalill Persson, s, som ändå hoppas att informationen från landstingets läkemedelskomitté är så mycket effektivare än den som kommer från annat håll.

I landstinget Dalarna är det nu meningen att ansvaret för läkemedelskostnaderna ska flyttas så långt ut i verksamheten som möjligt.

- Då kommer man att kunna se hur förskrivningen ser ut på varje vårdcentral, säger Ingalill Persson.

Lars Wennås tog upp frågan vid landstingsfullmäktiges senaste sammanträde. Han hade noterat att många läkare efter grundutbildningen, inte får någon annan fortbildning om läkemedel än den som läkemedelsföretagen står för.

Lars Wennås konstaterade också att svenskar sätter i sig förebyggande läkemedel, till exempel blodtrycks- och blodtryckssänkande medicin, för fyra miljarder kronor om året.

- Men nu har man börjat ifrågasätta värdet av dessa förebyggande mediciner, sade Lars Wennås.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons