Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Medicinen är dyr - och vi är inte helt säkra på effekterna"

Annons

Få män drabbas av benskörhet, därför är det svårt att testa medicinen.

- Ja, det handlar om kunskapsunderlag snarare än kön. Det finns frågetecken om hur medicinen fungerar på män. Forsteo är dyr och vi är inte säkra på effekterna, säger Niklas Hedberg.

Men i USA är dock medicinen Forsteo godkänd även för män.

Niklas Hedberg är handläggare på läkemedelsförmånsnämnden (LNF), som beslutar om ett läkemedel ska vara subventionerat i Sverige.

Andra myndigheter godkänner läkemedel och bestämmer vilka som får använda dem. I USA är det FDA och i EU-länderna är det EMEA, med huvudkontor i Bryssel.

Ibland gör Läkemedelsverket en egen bedömning i Sverige. Här får endast kvinnor som passerat klimakteriet Forsteo subventionerat.

- Det är ganska vanligt med olika typer restriktioner, säger Hedberg.

John Ahlmark är informationschef på läkemedelsbolaget Lilly som tillverkar Forsteo. Han undrar över att den europeiska myndigheten uteslöt män.

- I USA har de ju gett klartecken, och de har alltid noggrann forskning till grund för sina ställningstaganden. Det har också visat sig att medicinen har samma goda effekt på benmassan för män som för kvinnor, säger Ahlmark.

Han berättar att i Danmark har många läkare valt att ge medicinen till män, vilket är tillåtet på läkarens ansvar, men då får patienten inget högkostnadsskydd.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons