Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediakrönikan: Viktigt med balans i nyhetsflödet

Annons

Fortfarande kommer det många synpunkter på tidningens innehåll. Tack för det! Jag tar läsarreaktionen som ett uttryck för att tidningen har stor betydelse i dalfolkets vardag och att många vill vara med och påverka produktens innehåll.

En återkommande synpunkt, senast från Monika och Karl-Erik Björk i Borlänge, är att tidningen varje dag bör innehålla en nyhet på första sidan som gör läsaren glad!

Brevskivarna noterar att det finns så många bra ungdomar i dagens samhälle som borde uppmuntras i tidningen. Nu blir rapporteringen om de ungas förehavanden ofta negativ. Men Karl-Erik och Monika menar att många ungdomar ägnar sig åt positiva aktiviteter som borde lyftas fram i spalterna och stå som förebilder för andra unga.

I förra veckan lovade jag att kommentera några av de synpunkter om redovisades i den senaste Bonus-krönikan.

Vad passar bättre än att först svara på synpunkterna här ovan.

Jag tycker givetvis att det vore bra om det varje dag fanns positiva nyheter med sådan dignitet att de förtjänade att placeras på förstassidan.

Men sådan är tyvärr inte verkligheten och det är ju de faktiska händelserna som återspeglas både för förstasidan och i tidningen i övrigt.

Däremot har vi ambitionen att varje dag försöka nå en jämvikt när det gäller positivt och negativt och inte minst kvinnligt och manligt. Utslaget över en vecka tycker jag att vi lyckas ganska bra att balansera nyhetsflödet.

Ulla Öreby föreslog i förra veckan att mindre föreningar borde få gratis annonsutrymme i tidningen eftersom de ofta saknar ekonomiska möjligheter att informera om sina aktiviteter. Jag kan förstå synpunkten och frågan har också dryftats vid flera tillfällen. Vi har emellertid kommit fram till att det är svårt med gränsdragningen.

I stället har vi valt att erbjuda föreningar och andra arrangörer att delta i tidningens gudie/kalendarium med gratis information om arrangemang som är öppna också för allmänheten.

Givetvis är tidningen också intresserad av att få redovisa vad som hände vid ett evenemang som varit utannonserat i tidningen. Men vi kan inte själva bevaka alla arrangemang. Därför vill jag vädja till föreningar och organisationer att hjälpa redaktionen med referat från tillställningar som ni bedömer har ett allmänt intresse. Vi välkomnar föreningsnyheterna. De utgör ett viktigt komplement till andra lokala nyheter.

Nils Henriks hade i förra veckans Bonus synpunkter på tidningens utrymme för körsång. Henriks konstaterade att cirka 600 000 svenskar är engagerade i körsång. "Ponera att idrotten sysselsätter fem eller tio gånger fler utövare än vad körsången gör. Kan man då hoppas att körsången kan få åtnjutna en proportionellt lika omfattade bevakning?", frågade Nils.

Även om jag personligen är förtjust i körsång och tycker att aktiviteten förtjänar utrymme i tidningen, måste redaktionen också ta hänsyn till läsarnas förväntningar. Jag bedömer att nyhetsflö-

det är betydligt större från sportens värld än från det lokala körarbetet.

Min slutsats blir därför att sporten också i framtiden kommer att få ett proportionellt större utrymme i spalterna. Men alla ni som är verksamma i körer i Dalarna kan också påverka er medverkan i tidningen. Initiativets makt ska inte underskattas.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons