Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediakrönikan: Litar du på nyhetsförmedlingen?

Annons

Hundratusentals människor runt om i världen gick i helgen ut för att demonstrera mot - ja, vilken vad parollen för lördagens massmöten? Vad gällde egentligen demonstrationen?
Stoppa USA:s krigsplaner i Irak? Avsätt president George Bush? Säg nej Till ett FN-krig mot Saddam? Ja! Till fortsatta vapeninspektioner - nej Till vapenhot?
Demonstranterna bar på plakat med ordval som var olika. Fanns det ändå i grunden en gemensam plattform för denna internationella manifestation?
Min personliga uppfattning är att demonstrationens syfte måste ha varit att försöka undvika krig genom diplomati, samtidigt som FN ges ökat mandat att sätta press på ledningen i Irak.
I veckoslutet läste jag någonstans att många vänstersympatisörer tog demonstrationstillfället i akt för att få skrika ut sitt hat mot USA och det amerikanska systemet.
Det kan säkert också vara en sanning, särskilt som 1:a maj inte längre lockar några massor Till gator och torg, när kommunister, socialister och socialdemokrater står som arrangörer.
Under alla förhållanden vet vi att en hel värld följer händelseutvecklingen i Irak-krisen.
Aktörerna är väl kända; USA, Bush, FN, Blix, regeringscheferna i England, Tyskland och Frankrike och givetvis FN:s generalsekreterare och hans generalförsamling. För att inte tala om Irak och Saddam Hussein.
Vi läser om dramatiken i tidningar, hör på radio och följer händelserna i tv. Uppladdningen inför en eventuellt anfall på Irak har pågått i flera månader och ibland känner jag ettbehov av att stanna upp och fundera över nyhetsförmedlingens mekanismer. Litar jag på mediernas budskap?
Av naturliga skäl kommer de mesta informationen från västorienterade nyhetsredaktioner. Men hur mycket av så kallad undersökande journalistik får vi egentligen ta del av?
Det mesta är rapporter från presskonferenser, där budbäraren slipper följdfrågor och diskussionen är obefintlig.
Vecka för vecka bygger medierna upp en bild som givetvis slår rot hos publiken. Därför min fråga: Hur objektiv och riktig är nyhetsförmedlingen?
Jag tycker att det vore mycket intressant att få läsarnas synpunkter på en så viktig fråga som nyhetsförmedlingen under den pågående irakkrisen.
Lokaltidningens nyhetsförmedlingen bygger hela tiden på de internationella nyhetsbyråernas rapportering. Men jag inser att du som läser tidningen också tittar på tv och lyssnar Till radions rapporter. Därför har du säkert en ganska god helhetsbild av nyhetsförmedlingen i vårt land.
Vad tycker? Litar du på nyheterna i rapporteringen i Irak-frågan?
Jag hoppas att jag nästa vecka kan rapportera många synpunkter. Skicka ditt svar på fax 023-936 16 eller använd
e-post: christer.gruhs@dalarnastidning.se. Du kan också ringa 023-936 15.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons