Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediakrönikan: Litar du på nyheterna från Irak?

Annons

Nu har tidningens läsarråd kommit i gång med sitt arbete som dels består i att svara på aktuella frågor som vi redovisar i tidningen, dels fungerar som rådgivare till tidningen när det gäller innehåll och utseende.

Litar du på på mediernas nyhetsrapportering från krigets Irak? Den frågan ställde vi i går. 73 av de drygt hundra medlemmarna i läsarrådet svarade.

Av svaren framgår att en majoritet tar rapporteringen med en nypa salt.

Här är ett urval kommentarer från medlemmarna i läsarrådet:

Jag är mycket osäker då det känns som att USA har kunskapen och pengarna att föra ut information. Jag känner att det irakiska folket och dess lidande inte skildras utan är det fråga om civilbefolkningens förhållande till kriget och så är det några fruar och barn från USA som det fokuseras kring och där är ju inget krig.
De amerikanska männen har ju i alla fall ett val som den fattiga irakiska befolkningen inte har.
Niklan

Nej, det gör jag inte! Men jag försöker att sammanställa uppgifter från olika media, i mitt fall Svt, TV 4 samt FK och aktuella rubriker på site "Internetstart" DN. Ett krigsreportage vill nog gärna bli "färgat" av den reporter som finns på plats för att rapportera. Därför får man nog vara väldigt försiktig med att utifrån ett enda reportage, bilda sin uppfattning om kriget.
Ragnar Marklund
Mockfjärd

Nej, verkligen inte! Radio/tv:s nyheter kan man väl i större grad lita på men när det gäller kvällstidningarnas löpsedlar så har jag reagerat mycket över dem. Man kan läsa om Saddams och hans sons död och så vidare, men senare i aktuellt eller rapport så nämns detta alls, inte ens som ett rykte. Jag vet ju sedan lång
tid tillbaka att man inte alls kan lita på kvällstidningarna och detta är egentligen skandal. Även kvällspressen borde ha ngn moral och etik.
”Greven”

Nej! Man får det inte tillräckligt objektivt
presenterat.
Marie

Medierna kan man nog lita på. De gör säkert så gott de kan med de nyheter de får. Frågan är vad respektive sida i kriget berättar för omvärlden. Hur många av de egna soldaterna som dött osv. Där litar jag inte på uppgifterna.
Bcx, Gagnef


Den information som lämnas direkt från krigskorrespondenterna uppfattar jag som korrekt men bristfällig med tanke på att möjligheten att lämna annat än lokal information är begränsad. Information som lämnas av de stridande parterna är nog avsiktligt friserad.
Ragnar Söderman


Nej, jag litar inte på mediernas nyhetsförmedling från kriget i Irak. Jag tror att mycket filtreras och tillrättaläggs, så att det ska passa mediernas intressenter.
Nisse

Nej, det förekommer så mycket desinformation, lösryckta bilder och artiklar som innehåller så mycket olika uppgifter om samma händelser. Ett exempel om bonden som skjutit ner en helikopter med gevär,i fem olika tidningar samma
bild men helt olika berättelser.
Guran.

Nej, jag litar inte helt på mediernas nyhetsförmedling från kriget i Irak. Vad jag förstår är falska rykten och nyheter en del av krigföringen.
Britt Olsson

Jag litar på till nyhetsförmedlingen till 60-70 procent.
Leif Friberg, Orsa


De flesta känner säkert till den gamla men inte desto mindre sanna ramsan:
Det ljugs aldrig så mycket som före ett val, under ett krig och efter en fisketur. Den svåra konsten är att kunna läsa och lyssna "mellan raderna" i tidningar, radio och tv. Expertkommentatorerna i media har oftast
synpunkter, som är både opartiska och väl grundade.
Arne A. Jansson

Nej, det kan jag inte göra eftersom man har fått flera motstridiga uppgifter om till exempel staden Umm Qasr i
söder som ena dagen var amerikansk andra dagen var där åter
strider. Det "psykologiska kriget" (=att vinna sympati i omvärlden) är mycket viktigt för båda parter därför är informationen styrd.
Iris P.


Ja - efter egen analys har jag funnit att de är så objektiva de kan med tanke på omständigheterna.
Elisabet Lindow

Både ja och nej! Rapporter direkt från reporter på plats, litar jag på. Kvällspressen däremot vinklar och vrider andra nyheter
som det passar dem, så dem litar jag inte på angående
krigsrapportering.
Margaretha Malm


Tyvärr så är floden av all information allför strid. I
länstidningarna begränsas det dock till någon sida medan det i rikstidningarna och framförallt kvällspressen kan vara 7-10
sidor. Tror inte på att allt är relevant som står där. Får försöka att på ett objektivt sätt följa med nyhetsbevakningen i tv och radio för att få en aktuell bild. Är dock osäker om även den informationen är vinklad.
Eftersom jag inte vet varifrån medierna hämtar och får sitt material så är det svårt att bedöma sanningshalten i allt som skrivs. Man får dock inte tro på allt som skrivs.
Ecke Olhans, Hedemora


Mer läsning

Annons