Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediakrönikan: Familjenyheter har högt läsvärde!

Annons

Familjenyheter har alltid haft ett högt läsvärde i tidningen. Alla läsarundersökningar visar entydigt att både ung och gammal i läsarleden har intresse av familjesidans inslag.

Samtidigt har många familjeredaktörer runt om i landet fått uppleva en märkbar attitydförändring när det gäller medverkan på familjesidan.

För 15 år sedan var det knappast något problem att övertyga blivande födelsedagsjubilarer att tidningen skulle få skriva några rader inför den stundande födelsedagen.

I dag tackar de flesta tillfrågade nej till erbjudandet om att bli uppmärksammade i tidningen.

Många befarar att publiceringen ska innebära ovälkommet stora festligheter. Det är tillräckligt om familjen samlas till födelsedagskalas. Det är ett vanligt resonemang runt om i Dalarnas hus och stugor.

Vi på tidningen märker också en märkbar förändring när det gäller anhörigas syn på ett dödsfall i familjekretsen.

Det är inte längre självklart att de anhöriga anser att dödsfallet är en viktig nyhet utanför den

berörda familjen och den nära släkten.

Detta förhållningssätt har lett till att det allt oftare kommer samtal till redaktionen där läsare undrar varför vi inte skriver om NN:s frånfälle?

När vi berättar som det är, nämligen att många anhöriga inte önskar någon publicering om den avlidne förrän efter begravningen, reagerar många med förvåning.

Personligen anser jag att familjenyheterna, oavsett om de publiceras som annonser eller på

redaktionellt utrymme, har stort allmänt intresse.

När någon föds, fyller år eller avlider är det nyheter som alltid berör.

Därför tycker jag också att det är viktigt att tidningen har innehållsrika familjesidor, där både positiva och negativa nyheter får samsas om utrymmet. Vilket är fallet på de flesta andra avdelningar i tidningen.

Eftersom jag vet att familjesidorna är så viktiga för våra läsare, vore det också intressant att få er läsare med i en diskussion om att utveckla familjesidan. Därför tar jag tillfället i akt att be läsekretsen om synpunkter på innehållet.

Jag är övertygad om att det bland läsarna finns många åsikter som kan bli värdefulla i arbetet att kontinuerligt se över innehållet.

Den här tidningen vill satsa på nära nyheter. Familjenyheterna är verkligen nära, men ofta har de också ett intresse i en betydligt större krets.

Under alla förhållanden vill vi värna familjesidan status och ingen blir gladare än jag om du som läsare vill medverka till att familjenyheterna får ännu flera läsare.

Välkommen med dina synpunkter!

Väljer du att ringa är mitt telefonnummer: 023-936 15.

För brev och e-post: se adresser under fotovinjetten här intill.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons