Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediakrönikan: Dags att tänka i nya banor!

Annons

Jag vet inte riktigt vem initiativtagaren var, men visst är politikerveckan i Almedalen i Visby en medial framgång för hela ön. Minns jag rätt så var det Olof Palmes återkommande tal i Almedalen som lade grunden för denna återkommande tummelplats för Sveriges ledande politiker.

Den mediala uppmärksamheten innebär säkert också ett ökat turistiskt intresse som hela Gotland har glädje av. Inte bara under sommaren utan under hela året. Det tycker jag turistfolket i Dalarna borde analysera och dra slutsatser kring.

Visserligen har Dalarna en mångfald av arrangemang under högsommarperioden, men det är inte mycket av det som händer som blir till riksintresse.

Var är riks-tv och de stora tidningsdrakarna när Skinnarspelen, Ingmarsspelen, Musik vid Siljan och Himlaspelet genomförs?

Skälet till att riksmedia uteblir är att arrangemangen inte anses tillräckligt intressanta för en nationell publik.

Det borde Dalarna, det vill säga vi som bor i länet, försöka ändra på. Vi ska givetvis inte kopiera Gotlands närmast geniala koncept. I stället tror jag att vi ska utveckla det som redan finns.

Här är min grundidé: Under den vecka som Himlaspelet arrangeras i Sammilsdal, borde den fantastiska gropen också användas för andra aktiviteter.

Jag är övertygad om att det exempelvis skulle kunna gå att anordna en seminarievecka över temat "Livskvalitet - förr, nu och i morgon". Med draghjälp av kända och spännande föreläsare och samtalsledare, är det min övertygelse att både unga och äldre skulle lockas till Leksand och Sammilsdal för att ge själen en nyttig påfyllning när sommaren är som vackrast.

Musik vid Siljan skulle kunna göra en satsning på ett tema som knyter samman unga och musik. Sverige har en fantastisk resurs i alla våra ungdomar som ägnar sig åt musik, sång och dans. Men hur ofta kan dessa mötas och utbyta åsikter och erfarenheter i ett samlat koncept?

Siljansbygden och Musik vid Siljan borde ha möjligheter att både härbärgera och arrangera en rejäl satsning på landets unga musikbegåvningar.

För att arrangemanget ska intressera medier på riksplanet krävs förstås att någon eller några kända musikprofiler finns på plats som utbildare eller inspiratörer för de unga. På ett sätt kan faktiskt folkmusikfestivalen i Falun stå modell för ett upplägg värt att delvis kopiera. Rikskonserters folkmusikläger i samband med festivalen har alltid varit en framgång och det är närmast förvånande att inte andra arrangörer insett värdet i detta upplägg.

Skinnarspelet i Malung skulle, tycker jag, satsa kraft och pengar på nationell och internationell kläddesign . Jag är övertygad att det skulle bli ett medialt intresse kring en debatt och ett idéforum om den framtida utvecklingen inom kläddesign, inte minst när det gäller skinn.

Ingmarsspelen kunde bli platsen för ett riksmöte kring släktforskning, ett intresse som blir allt större och som har alla möjligheter att utvecklas till ett internationellt seminarium.

Dessa mina förslag grundas inte bara på en förhoppning om ett ökat medialt intresse för det som händer i Dalarna. Mitt främsta skäl till dessa rader är min övertygelse om att de flesta av Dalarnas tunga sommarinslag måste komplettera sina varumärken med inslag av angelägna kringarrangemang för att tåla en konkurrens i stigande.

Låt oss i varje fall ta en diskussion om möjligheterna. Bonus kan bli ett öppet forum för debatten i sommar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons