Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediahuset på gång

Annons

Längs den stenlagda allén i Grängesbergs gamla gruvområde ligger flera byggnader som stått tomma sedan gruvan stängdes för drygt tio år sedan. Det är Centralens gruvstuga, Jakobina gruvstuga, maskinhallen och Laven.

I dagsläget huserar Gruvmuseet i den södra delen av Centralens gruvstuga, medan den norra delen står tom. Men det ska det snart bli ändring på.

- Till hösten kommer vi att börja bygga om Centralens gruvstuga. Där ska nämligen Filmarkivet flytta in i slutet av nästa sommar, säger Bengt Andersson, vice ordförande i Utvecklings AB Laven, som ansvarar för fastigheterna i området.

Filmarkivet håller för närvarande till på Gruvkontoret i närheten, men de lokalerna räcker inte längre till.

- Dessutom är de inte anpassade för den här typen av verksamhet. Det kommer hit långtradare med material. Vi skulle behöva hissar för att få upp alla pallar med film.

Att lokalerna på Gruvkontoret inte är permanenta har man vetat om sedan det blev klart att Filmarkivet, eller Filmberget som det hette då, skulle flytta till Grängesberg. Men Svenska Filminstitutet i Stockholm hade inte möjlighet att förvara och ta vara på all den dokumentationsfilm som finns i Sverige.

- Och nu ökar behovet av bättre och större lokaler ytterligare. Så småningom kommer vi nämligen att få hit spelfilm också, berättar Bengt.

Men att man valt att flytta Filmarkivets verksamhet till Centralens gruvstuga har inte bara att göra med bristen på utrymme. Det gamla gruvområdet i Grängesberg ska bli ett nytt kulturområde, med ett mediahus i centrum.

- I den andra delen av Centralens gruvstuga finns det planer på att starta ett litteraturarkiv. Gruvmuseet som ligger där nu ska flyttas, säger Bengt.

Vart Gruvmuseet ska flytta har man ännu inte bestämt, men klart är att det ska slås i hop med föreningen Grufas utställningsverksamhet.

- Vi har gått i genom alla byggnader som står tomma i området. Det är inte omöjligt att det nya museet kan få flytta in i Laven, säger han.

Med en samlad och större verksamhet kommer kanske den gamla gruvgatan i Grängesberg att blomstra upp på nytt. I Centralens gruvstuga ska Filmarkivet bearbeta filmerna, i den storslagna maskinhallen kommer man att arkivera och visa dem och längre ned på gatan har man byggt en kasematt - en specialbyggd byggnad för förvaring av nitratfilm.

- Nitratfilmen kräver kyla. Blir det för varmt kan den explodera, berättar Bengt.

Meningen var egentligen att kasematten skulle ha invigts tidigare i vår. Men det blev uppskjutet några månader.

- Nu är den äntligen klar för användning. Den ska bara slutbesiktigas först.

Vilka som ska sköta ombyggnaden av Centralens gruvstuga är ännu inte bestämt. Sedan i slutet av juli annonserar Laven Utvecklings AB efter byggentreprenörer.

Bengt tror inte att det kommer bli några problem att hålla tiden.

- Vi räknar med att ha fått in alla anbud i september. Dem ska vi sedan utvärdera, och i oktober månad beslutar vi vilka som ska börja bygga i november.

- Arbetet är beräknat att ta nio månader. Om allt går som det ska betyder det att gruvstugan är färdig i slutet av augusti nästa år.

Men det återstår att se. Det är mycket som ska göras innan dess.

- Byggnaden ska totalrenoveras. Först ska den röjas ut och sen tilläggsisoleras. Dessutom måste nya el-, värme- och ventilationssystem byggas, berättar Bengt.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons