Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Media ny inriktning på gymnasiet i höst

Annons

På den nya inriktningen, som är en del av samhällsprogrammet, kommer fokus ligga på det skrivna ordet. Detta till skillnad från vanliga medieprogram där tyngdpunkten främst ligger på praktiska och tekniska kunskaper.

- Inriktningen ska vara en grund för elever som vill gå vidare mot journalist- eller informatörs- utbildningar, säger rektor Bo Nordqvist.

Inriktningen, som har åtta platser, kommer erbjuda eleverna kurser i bland annat svenska, textkommunikation och mediekunskap. Lite praktiskt blir det också med kurser i foto, ljus- och ljudteknik.

Kursplanen är dock ännu inte helt fastställd, utan det ska eleverna själva kunna vara med och påverka. I vilken form artiklar och annat ska presenteras är heller inte bestämt.

- Om vi ska göra en skoltidning eller lägga upp det på nätet eller samarbeta med befintlig media vill vi att eleverna ska få vara med och bestämma, säger Bo Nord-qvist.

Till den skrivande delen finns redan lärare på skolan. Men lite kompletteringar kan behöva göras, berättar Bo Nordqvist, även om det redan finns lärare inom exempelvis foto och ljusteknik.

Idén till inriktningen kommer från tidigare elever på skolan som läst bland annat foto.

- Sen så är det ju vanligt i landet numera med ett medieprogram, säger Bo Nordqvist.

Arbetsmarknaden inom media ser dock inte så ljus ut. Så varför starta ett program med medie- inriktning även i Hedemora?

- Utbildningen är högskoleförberedande. Man behöver inte heller jobba med just media för att ha nytta av att kunna skriva.

ANNA DAHLLÖV

Mer läsning

Annons