Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medger felaktigheter

Annons

Kyrkorådet med socialdemokraterna, moderaterna och kyrkolistan i majoritet fattade ett beslut som inte gick formellt rätt till vid sitt första sammanträde i början av december. Detta enligt centerns Roland Kols, ersättare i kyrkorådet.

Enligt honom presenterade en oenig valberedning sitt förslag till nytt arbetsutskott vid mötet. I detta blev bland annat socialdemokraternas Jan Burell ordförande och kyrkolistans Johan Jernberg vice ordförande. Centern uteslöts helt.

Men centern som fick sju mandat i kyrkofullmäktige åberopade det skydd som ger minoriteten rätt att sitta med för att kunna få insyn i utskottets arbete.

-Det blev en omröstning och vi var tre personer från centern som åberopade proportionella val. Det räcker enligt kyrkoordningen för att man måste följa det, säger Kols.

Ingen hänsyn togs dock till detta. Det nya arbetsutskottet utan centern fastslogs alltså vid mötet.

När så protokollet var utskrivet och klart visade det sig att omröstningen och rådets felaktigt fattade beslut inte fanns infört i det.

I stället hade man, som Kols säger, "backat" och strukit ärendet ur protokollet. Man erkände till och med i en bilaga att ärendet inte behandlats korrekt och att det därför skulle återremitterats till valberedningen.

- Så här kan de inte göra. Formellt har kyrkorådet fattat ett beslut om det nya arbetsutskottet. Det kan inte bara strykas hur som helst även om det är felaktigt. De backade för att beslutet blev fel och begick då ett ännu större fel, säger Kols.

Jan Burell, som själv undertecknade bilagan, medger att det hela har gått felaktigt till.

-Ingen av oss nyvalda har gått utbildning och vi visste inte hur det skulle gå till. Vi visste inte att man kunde åberopa proportionella val.

-Men det gick osjyst till och jag får ta på mig att jag försökte rätta till något som blivit fel. Jag är beredd att ta ansvar för det, säger han.

Burell menar att misstaget hade kunnat undvikas om formaliteterna runt själva mötesförfarandet hade gått rätt till från början.

-När vi öppnade mötet fanns ingen ordförande eftersom det skulle väljas under mötet. Därför gick den äldsta i församlingen in och öppnade och dessutom fortsatte mötet.

-När väl jag hade valts till ordförande skulle jag ha tagit över. Då hade jag kunnat gå in och justera den här punkten, men det gjorde jag inte. Det var det stora felet, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons