Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltidsmarknaden populärt utflyktsmål

Annons

Medeltidsmarknader blir allt populärare. Den i Leksand, som arrangerats i tre dagar, tillhör de största - och med bästa kvalitén.

Och publiken kommer.

Vid tornerspelen på lördagen kom drygt 4 000 besökare.

Och marknaden sägs totalt ha dragit mer än 10 000 besökare.

- Vi åker på de flesta sådana här marknader. Nu stundar Borlänge. Och i höst är det Grytnäs.

- Men den här i Leksand är bra. Massor med folk, säger Margaretha Säterdahl, som driver Mösgårn i Sörbo, Borlänge, som förutom konsthantverk och växtfärgning av garn också hyr ut fest- och maskeradkläder.

Tornerspelen är alltid publikdragande. Till lördagens spel tror arrangören att drygt 4 000 människor kom. Och själva marknaden var också välbesökt. Under söndagen var trängseln stor runt stånden.

Ordningen upprätthölls av ett antal medeltida vakter - och de som inte skötte sig, exempelvis pratade i mobiltelefon, fick sitta några minuter vid skampålen.

- På medeltiden fanns ju inga mobiler. Fast skampålen är förstås på lek, sade Sven Hellström från Borlänge, som extraknäcker som medeltidsstatist vid marknader av den här typen.

Stina Johansson från Vansbro stekte fattiga riddare - vetebröd som steks i smör - och bjöd på fläderdricka.

- Fattiga riddare ingår i kosten. Enkelt men gott, sa Stina och sålde brödskivor för glatta livet.

En medeltidsmarknad utan hästar är förstås ingen medeltidsmarknad. Och flera hästar med kuskar drog runt folk på vagnar.

En var Harry Wiklund som på ett elegant sätt styrde ardennern Kalle, tre år, runt på Leksandsgatorna.

- Det är bara andra gången Kalle är ute på sånt här. Men han sköter sig bra. Det är en snäll kuse, sade Harry, smackade och drog i väg på en tur.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons