Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltidsmarknad i Grangärde

Annons

Det är första gången man arrangerar en Medeltidsmarknad i byn - åtminstone i modern tid - och förberedelserna har pågått en längre tid.

Evenemanget kommer att inledas med att Gunilla Söderholm blåser trumpet från kyrktornet, en gammal tradition som kommer till heders igen.

Vidare har man engagerat RSK Bäverns en grupp som kommer att finnas i byn under dagen och svara för diverse hyss i samma anda som dåtida marknadsgycklare sysslade med.

I förhandsreklamen hotar man, i positiva ordalag, med att den som inte sköter sig under marknaden kan riskera att hamna i stupstocken. Att ordningen efterlevs övervakas av den lokala stadsvakten Bengt Lundgren från Västansjö, statlig "ordningsman" inom polisverket till vardags.

Arrangörerna har utfärdat instruktioner till samtliga medverkande att framträda i medeltidsklädsel som en markering av rätt tidsanda.

I programmet ingår också en medeltida mässa med Håkan Henriksson i Grangärde kyrka vid två tillfällen under dagen.

Det blir också en del pröva-på-aktiviteter under dagen. Ryttaruppvisning, dragkamp och medverkan av Ludvika Minicirkus är också ett par av begivenheterna när Grangärde firar sin första Medeltidsmarknad i modern tid.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons