Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltidsliv på scoutläger

Annons

500 scouter har just anlänt till SMU:s lägergård Skräddartorp, mellan Ludvika och Smedjebacken. Tillsammans hjälps de åt att bygga upp de byar som de ska bo i, en knapp vecka framöver.

- Det blir fyra byar, Smeden, Skräddaren, Garvaren och Timmermannen. Och så föräldracampingen Undantaget, berättar samordnaren Lars-Erik Larsson.

Scouterna som valt att tillbringa den sista tiden av sina sommarlov på Skräddartorp kommer från mellansverige - de är inte bara från Dalarna, utan även från Gästrikland, Hälsingland, Jämtland, Medelpad, Uppland och Ångermanland. "Nyingarna" är mellan 7 och 9 år gamla, "scouterna" är mellan 9 och 12 år och "tonårsscouterna" är 12 år och äldre.

Tema för lägret är medeltiden. Varje deltagare har ett par veckor tidigare fått sy sina egna medeltidskläder, som tillsammans med den mer traditionella scoutskjortan fungerar som lägeruniform.

- Mamma har sytt min tröja, erkänner Magnus Wirén, 10 år, från Skärplinge.

- Men jag har gjort min själv, stoltserar kompisen Gustav Södergren, lika gammal och från samma ort.

Magnus och Gustav sitter och täljer stavar som de ska använda när de vandrar i skogen. De tycker inte att det är konstigt att leva som på medeltiden.

- Det känns nästan som vanligt, säger Magnus.

Att man valt att anordna ett medeltidsläger, samt att kalla det för Zenit, har en särskild förklaring. Meningen med lägret är att deltagarna ska söka efter medelpunkten i tillvaron.

- Varje dag börjar med en frivillig morgonbön. Därefter hissar vi flaggan, innan munkarna och nunnorna från klostret läser bibeltexter med scouterna, berättar Lars-Erik.

De stycken som munkarna och nunnorna väljer att ta upp återkommer i andra aktiviteter under dagen.

- Mellan tio och tre har vi olika projektarbeten, där deltagarna får lära sig hur naturen fungerar, berättar Lars-Erik vidare.

Innan middagsdags har scouterna fritid i ett par timmar. Då kan de passa på att bada i sjön, som under måndagen ligger spegelbank mellan byarna.

Varje dag avslutas med ett lägerbål, innan flaggan halas ned och det är dags för aftonbön

- Lägerbålet är spännande. Där pratar vi om livets alla frågetecken, säger Lars-Erik.

Tomas Hultgren, 13 år, från Ludvika är med på sommarlägret för femte gången i rad.

- Det är jättekul. Jag har fått massor av nya vänner, säger han och skiner upp.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons