Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltiden nu förtiden

Annons

Pest och kolera var det ingen som verkade förknippa medeltiden med i går kväll i Sörbo.

- Vi pratar, sjunger och äter god mat. Vi har knytkalas och alla har ansträngt sig för att maten ska bli så medeltida som möjligt, förklarar Margaretha Säterdal.

Tillsammans med sin man Leif Nyström har hon anordnat aftonen, och det är på deras gård som firandet tar plats.

Medeltidsmusik spelas i bakgrunden och några tar till dans. De andra gästerna sitter längs träbord och festar till med mat och dryck.

På ett bord står fårfiol, stekost och rotfrukter uppdukade. Till det finns grovt bröd, honungsmjöd och sima.

- Medeltidsmat smakar annorlunda på grund av kryddorna och att det är grillat. Dessutom äter man mer grönsaker till, säger Linnea Jansson.

Hon sitter vid en eld och ser på när Lars Ingre halstrar nyfångad regnbåge.

- Jag har hittat mycket information om medeltiden på internet, och anpassat både klädsel och mat därefter. Men jag är glad över att leva på vår tid. Medellivslängden har ju förlängts tre gånger, säger Lars som även hade till uppgift att vara skarp-rättare för kvällen.

Lars säger sig föredra modern mat.

- Ja, inte skulle det vara kul att äta bär, fisk och bark dagen lång. Men å andra sidan så gillar jag de här rymliga kläderna, fortsätter han.

Margaretha Säterdal brukar tillsammans med sin make resa runt på olika medeltidsmarknader och är därför insatt i vad som är typiskt medeltida.

- Om man är en anständig kvinna som jag så ska man ha något på huvudet. Kläderna ska helst vara av linne, och om man vill pynta sig så funkar bärnsten och skinnpåsar bra, tipsar hon.

Själv är hon klädd i en linne-klänning med en fårskinnsväst över. Hon är utsmyckad med bärnsten, brons och en glaskula. Men skenet bedrar.

- Det enda äkta medeltida här är väl vår gård som är från 1400-talet, säger Margaretha.

Men en äkta fest var det i alla fall.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons