Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltiden fascinerade många

Annons

Medeltid är inne. Något annat kan inte sägas för när marknaden invigdes med mässingsblås, från kyrktornet, kom människorna strömmande. Nutid blandades med stil och känsla från svunna tider.

Kläder, musik, lekar och mat, på en medeltidsmarknad hittas mycket, men inget i plast och inga försäljare som ropar i megafon för att marknadsföra sina varor. I stället var det genuint hantverk som i många fall lockade.

- Jag har köpt en stormhake, sade Bengt Jansson från Ludvika, som just beskådat Roland Gustafssons luffartjack, luffararbete på traditionellt vis. Gustafsson hade åkt från Stora Tuna för att vara med på den första medeltidsmarknaden i Grangärde.

- Vi har hört av många som vill komma nästa år, eftersom de inte kunde i år, sade en glad och nöjd Christina Mattson, sekreterare i Grangärdebygdens Hantverk-IT koopeativ som stod bakom arrangemanget.

Medeltiden får många att tänka på modiga riddare och naturligtvis fanns även hästar och riddare på plats i Grangärde. Det tack vare Grangärde ridklubb som smyckat hästar och ryttare i tidsenlig utstyrsel.

Holger Andersson hade åkt från Våmhus för att sälja korgar. Inget ovanligt i och för sig att det finns spånkorgar att köpa på marknader men i detta fall satt han själv och tillverkade dem på det sätt som korgar alltid har tillverkats.

- Det tar omkring tre timmar att göra en korg, och träet ska ligga i blöt en hel sommar. Jag använder tall och fura.

Hantverket är gammalt och precis som luffarna reste runt så gjorde även korgmakarna det, berättade Holger Andersson vidare.

- I dag är intresset för att lära sig hantverket litet. Det är också svårt att hitta rätt sorts virke. Det ska vara gamla träd.

Han tog en träbit och visade hur tunn ådringen på trädet skulle vara för att kvalitén ska vara den bästa. Många passade på att titta när en skicklig hantverkare visade upp sin kunskap. För andra lockade lekar betydligt mer. Stockboxning inte minst. Andra provade att ha dragkamp eller att kasta stock. En annan kunskap med gamla anor är att tillverka lerkrukor och även det fanns det möjlighet att prova på.

För den hungrige fanns även där ett stort utbud. Nybakat bröd eller brända mandlar, men även nykokt nässelsoppa lockade.

- Vi har plockat 30 liter nässlor, sade Anette Dahlgren.

- Många har frågat efter receptet på soppan men det hade vi inte med oss, sade Christina Gundersson.

Även hostmedicin, gjord på granskott och farinsocker lockade och antalet burkar försvann fort från bordet.

Solen kikade fram efter lunchtid och marknadsområdet började fyllas på allt mer av besökare från när och fjärran. Flöjtmusik, smedens hamrande blandades med sorl och ljudet av hästhovar. För den som för ett ögonblick blundade var det lätt att förflyttas tillbaka till en svunnen tid som för en stund var nuet...

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons